Китайски специални части искат да се обучават в борба с терористи в Чечения

Китайски специални части искат да се обучават в борба с терористи в Чечения

Публикувано от:

Китайски специални части искат да бъдат обучени да се справят с атентатори самоубийци в частен институт в чеченския град Гудермес. Москва проучва в момента предложението.

Китай поиска от руското правителство да разреши китайски специални сили да бъдат тренирани за антитерористични операции в частен институт в Чечения.

Съветът за сигурност на Русия и руското Министерство на външните работи проучват предложението, каза ръководителят на частния учебен център за международни специални части в Гудермес Даниил Мартинов.

Той допълни, че китайски военни представители проявили интерес към центъра на годишното състезание на спецчасти в Йордания, където чеченската част спечели първо място.

Споделяне на опит

През юли 2016 г. делегация на китайските сили за сигурност посети чеченската столица Грозни. Този месец руска делегация, в която имаше представители на института, върна визитата и бе в района на Синцзян, в Северозападен Китай, изправен пред съпротивата на сепаратисти.

“Това беше интересен опит”, защото чеченските и китайските части работят в различни условия, каза Мартинов. “Ние имаме богат опит в идентифицирането на обществени места на атентатори самоубийци и при справянето с шахидските колани. Китайците пък са разработили ефективни системи за предотвратяване на употребата на хладно оръжие. Този опит е полезен и за нас и ние ще го използваме”.

Според Мартинов китайците са готови “да летят [за Чечения] още утре”, но обучението ще бъде възможно, едва когато бъдат изпълнени всички процедури за достъп до защитена информация.

Центърът в Гудермес

Чеченският международен център за обучение на специални части в Гудермес трябва да заработи с пълния си капацитет през 2018 година.

Обектът, който се простира върху близо 400 хектара, ще има собствена писта и близо 40 тренировъчни съоръжения за антитерористични тренировки в симулирана градска среда.

Центърът ще има и аеродинамичен тунел, тренировъчно поле за минни експлозии и парашутен комплекс.

Центърът, който е подкрепян от частни инвестиции и не получава държано финансиране, е създаден по идея на чеченския лидер Рамзан Кадиров. През ноември 2016 г. Кадиров каза, че търси чуждестранни инструктори, включително и някои “корави момчета” от САЩ.

Центърът планира да наеме на работа 200 души. Десет американски инструктори са подали молба да работят в центъра, каза Кадиров миналия месец.

Източник: Газета. ру , превод Руски дневник