Кисинджър призова да се разработи нова „стратегическа концепция“ на отношенията между САЩ и Русия

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър приканва да се разработи нова „стратегическа концепция на американско-руските отношения, в чиито рамки би могло да се уредят спорните въпроси“, предаде ТАСС, позовавайки се на коментар, публикуван от бившия държавен секретар в четвъртък във вашингтонското издание „Нешънъл интерест“ след посещение в Москва.

Видният експерт констатира, че днес отношенията между Русия и САЩ са „може би най-лоши, откакто приключи Студената война“, „взаимното доверие се е стопило“ и нещо повече – според „мнозина коментатори“ двете страни „са започнали нова Студена война“.

Той самият заявява, че вижда основната опасност днес „не толкова във връщането към военна конфронтация, колкото в това, че и в двете страни укрепва самоосъществяващото се пророчество“ за неминуемо влошаване на отношенията. Дългосрочните интереси на Русия и на САЩ „изискват световно устройство, в което днешните трусове и променливост да се трансформират в ново равновесие – все по-многополюсно и глобализирано“, изтъква Кисинджър.

Той посочва като източник на опасности „нарастващия брой неуправляеми територии“ и предупреждава, че „с този разширяващ се вакуум във властта не може да се справи никоя държава, независимо колко е могъща“. За целта е необходимо трайно сътрудничество между САЩ, Русия и другите водещи сили, посочва той.

Именитият експерт заявява, че „във формиращия се многополюсен свят Русия трябва да бъде разглеждана като ключов елемент от всяко ново глобално равновесие, а не предимно като заплаха за САЩ“.

Според него „Украйна трябва да бъде вградена в структурата на европейската и международната архитектура така, че да служи за мост между Русия и Запада, а не за преден пост на една от страните“ .

По въпроса за Сирия е „ясно, че местните и регионалните фракции сами не могат да стигнат до решение“, добавя авторът. Той призовава за „взаимно съвместими усилия на САЩ и на Русия, съгласувани с другите големи сили“, с цел „разработка на мирни решения за Близкия изток, а може би и други места“.

Бивш държавен секретар на САЩ и помощник на президента по националната сигурност, 92-годишният Хенри Кисинджър е известен като един от инициаторите на политиката на разведряване в отношенията между Щатите и Съветския съюз. През 1973 г. геостратегът бе удостоен с Нобелова награда за мир.