Киев се реши на „ракетен шантаж”

В Киев изглежда са решили, че технологиите за производство на междуконтинентални балистични ракети (МБР) ще спасят Украйна от дефолт.

Украински медии съобщават, че създателите на МБР от Днепропетровск вече преговарят за продажба на технологии с представители на Турция и Китай. Официално потвърждение на тази информация засега няма. Въпреки това, МВнР на Русия напомня на Киев, че Украйна е членка на Режима за контрол върху ракетната технология и носи задължения по недопускане на нейното разпространение.

Създател на най-мощната в света МБР „Воевода” (по натовска класификация „Сатана”) е конструкторското бюро „Южно” в град Днепропетровск. Такива ракети и до сега има в руските ракетни войски, украински специалисти по последния момент се занимаваха с гаранционното им обслужване. И ето че в медиите се появява информация, че в Турция представители на „Южно” водят тайни преговори с евентуални делови партньори. А в Днепропетровск напълно официално са започнали преговори за продажбата на ракетни технологии на Китай.

Експерти изразяват тревога не толкова от възможното скъсване на руско-украинското сътрудничество и спирането на сервиза на ракетите, колко перспективата за продажбата от Киев на ядрени тайни. Оказали се пред прага на дефолт, украинските власти могат да продават своите знания на Китай, Иран, Северна Корея – само и само да им плащат. А пък ако някой им предложи кредит от много милиарди, той ще получи дори технологията за производство на „Сатана”.

Ясно е, че нито Вашингтон, нито Брюксел не са заинтересовани от предаването на тези технологии на Иран. Така че именно западните съветници ще удържат киевските власти от едно такова оригинално решение на икономическите проблеми, казва политологът Виктор Кувалдин:

– Украйна е обвързана със споразумения, които засягат ракетно-ядреното оръжие. Това са специални технологии, които представляват огромна опасност и затова строго се контролират. Днес Украйна е страна с доста ограничен суверенитет, тъй като стратегическите решения се приемат не в Киев, а във Вашингтон и Брюксел. А там се прави всичко за недопускане на разпространението на ядрените и ракетни технологии.

Относно информацията в медиите, това е нещо като „проба”. Украйна е в отчаяно положение – пред прага или вече зад прага на дефолта. Западът обещава много, но не бърза да дава пари. Москва също не дава нито копейка на едно русофобско правителство. И ето че Киев се опитва да накара да плаща поне някой от тях – като се движи от молби към шантаж.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_09/Kiev-se-reshi-na-raketen-shantazh-7104/