Киев се оправдава за изпепеляването на Кондрашовка с грешка на пилота

Разположеното на 20 километра от Луганск селище Стара Кондрашовка можеше да се озове между двете враждуващи групировки: подразделенията на украинската армия и опълчението на Луганска народна република, участващи в силовата операция в източна Украйна. Това заяви в четвъртък зам.-командирът на връзките с обществеността на спецбатальона „Азов“ в ефира на телевизионния канал „112 Украйна“.

Той се опита да обясни бомбардировките на украинската авиация над мирно селище, в резултат на която са загинали 7 души, в това число 5-годишно момиченце, а още 8 човека са ранени. При това, той не изключи вероятността, че украинският пилот може да е направил грешка.

Същевременно председателят на Луганския областен съвет Валери Голенко информира украинския президент Порошенко за „реалната ситуация“ на територията на Луганска област в резултат на мощен артилерийски обстрел, в това число и за загиналите в селищата Луганска и Стара Кондрашовка 12 мирни граждани.

„В резултат на двудневен ожесточени артилерийски и авиобстрели от страна на украинската армия по териториите на Луганска област: Станично-Лугански, Краснодонски райони, в градовете Североднецк, Рубежное, Лисичанск, Луганск, е нанесен колосален ущърб на промишлени, административни и жилищни сгради. Снарядите са разрушили десетки частни домове, както и отделни многоетажни блокове“, се казва в писмото.

„Най-страшното“ според главата на Луганския областен съвет, са загиналите 12 души в двете села, сред които има и 5-годишно дете, като числото на ранените и пострадалите се увеличава до десетки.

„Има основание да се твърди, че въоръжените сили на Украйна, без да влизат в непосредствен боен контакт, нанасят удари по цели, които по никакъв начин не са свързани с военната инфраструктура на опълчението на Донбас. Така например, безсмислен е разстрелът със самолет в центъра на Луганск преди месец, който все още можеше да се счита за трагическа грешка, но сега, излиза, че подобни действия се превръщат в правило за водене на тази война. Именно гражданска война, а не антитерористична операция“, гласи писмото.

изпепеляването на Кондрашовка е грешка на пилотите2

изпепеляването на Кондрашовка е грешка на пилотите4

изпепеляването на Кондрашовка е грешка на пилотите3

изпепеляването на Кондрашовка е грешка на пилотите0