Киев реши да купува австралийски уран

Възможно е Украйна да започне да купува уран от Австралия за нуждите на атомната си енергетика, пише „Вести.ру“.

Намерението за подписване на съответното споразумение обяви Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна. По-рано за подобни планове съобщи и Министерството на външните работи на Австралия.

„Министърът на енергетиката и въгледобвината промишленост Володимир Демчишин участва в срещата по ядрена сигурност, която се провежда във Вашингтон от 30 март до 2 април. В рамките на визитата е планирано подписване на споразумението с правителството на Австралия за сътрудничество в областта на ядрената енергия за мирни цели, и по-конкретно за доставката на уран от Австралия за Украйна за целите на атомната енергетика“, посочва украинското министерство.

През 2015 г. Украйна купи за своите АЕЦ ядрено гориво на стойност 644 млн. долара, от които 611 млн. се падаха на Русия. През 2000 г. Украйна започна да развива сътрудничество с американската компания Westinghouse по проект за внедряване на американско ядрено гориво в украинските АЕЦ. През април 2012 г. в един от блоковете на Южноукраинската АЕЦ бе открита повреда на горивните касети американско производство. Към този момент Русия е основен доставчик на ядрено гориво за украинските атомни централи.