Киев обяви митрополит Иларион Волоколамски за персона нон грата

Украинските власти забранили достъпа до територията на Украйна на главата на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московския патриархат митрополит Иларион, съобщи ИНТЕРФАКС.

„В петък (9 май) митрополит Иларион пристигна в Днепропетровск по случай тържеството за 75-годишнината от раждането на управляващия областната епархия митрополит Ириней. Но при преминаването на граничния пункт, митрополит Иларион е бил задържан. След дълго чакане, на председателя на ОВЦВ било връчено официално писмено уведомление, че му е забранен достъпът до територията на Украйна (без указани за това решение причини)”, съобщи в събота синодалният Информационен отдел.

Във връзка с невъзможността за пресичане на границата, митрополит Иларион огласи на рожденика поздравителното послание на руския Патриарх Кирил по време на срещата в помещението на граничния пункт на летището в Днепропетровск, където митрополит Иларион връчил на митрополит Ириней ордена на Даниил Московски (I степен). В отговор на това митрополит Иреней помолил да бъде предадена искрена благодарност на Патриарх Кирил, и изрази дълбоко съжаление за това, че представителят на патриархата не е допуснат към участието в църковните тържества в Днепропетровск.

РПЦ обединява милиони православни вярващи с различни политически възгледи. Църквата категорично осъжда всякакви опити за прехвърляне на политическия и граждански конфликт в Украйна в религиозната плоскост.