Киев не признава въоръжената агресия на РФ срещу Украйна

Апелационният съд на Киев отказа да признае факта „на въоръжена агресия на Руската федерация“ в Крим и в Източна Украйна, и не удовлетвори искането на юриста и правозащитника  Станислав Батрин. Съответното решение на съда бе публикувано в сряда (7 септември) на сайта „Открит съд“, предаде ТАСС.

По този начин съдът остави без промяна решението на съда на първа инстанция. Шевченковският районен съд на Киев на 12 май отказа да признае факта „на въоръжена агресия на Руската федерация“ срещу Украйна, мотивирайки решението си с това, че посоченият факт сам по себе си не оказва влияние върху правата на заявителя. Такава бе позицията на администрацията на президента на Украйна, както в съда на първа инстанция, така и по време на разглеждането на искането, подчертава Батрин. „Ако генералната прокуратура не възразяваше срещу удовлетворяването на искането, то президентът в лицето на своя представител категорично настоя да бъде отхвърлено установяването на факта на въоръжена агресия“, допълни правозащитникът.

Освен президента на Украйна, представен от администрацията му, в това дело участват Службата за сигурност на Украйна, Министерството на отбраната, МВнР, Министерството на правосъдието, Генералната прокуратура, антитерористичният цетнър при Службата за сигурност на Украйна, посолството на Руската федерация в Украйна.

Във връзка с това ищецът заяви, че има намерение да оспори решението на Апелационния съд пред касационна инстанция

Източник: Руски дневник