Киев капитулира, изтегля се от Донбасс, Путин ги умори със скъпа война

Киев капитулира, изтегля се от Донбасс, Путин ги умори със скъпа война

Публикувано от:

Последните санкции срещу Русия се превърнаха в израз на отчаянието на Запада, след като стана ясно, че Киев се отказва от превземането на бастионите на опълчението и е готов за международна конференция за украинската криза. Това на практика означава капитулация, защото чрез преговори най-доброто, което може да постигне хунтата е широка автономия за размирните области, които само формално ще останат под суверенитета на Украйна. Такива и именно бяха първоначалните искания на отцепниците.

Сензационната новина, че украинските власти смятат да върнат Донецк и Луганск под свой контрол не със силови методи, а чрез преговори, бе обявена от външния министър Павел Климкин в интервю за агенция Ройтерс.

“Няма да атакуваме тези градове”, цитира го агенцията. Министър Климкин уверява, че властите се надяват да възстановят контрола си върху тези градове “по пътя на политически процес, а не с бойните действия”. “Готови сме да предоставим повече свобода, по-голяма отговорност на регионите, политическа и икономическа власт по места”, каза Климкин.

Той също подкрепи провеждането на международна конференция за прекратяване на насилието в Украйна и призна, че вече е обсъдил този въпрос с държавния секретар на САЩ Джон Кери. По думите на Климкин след преговорите му във Вашингтон той се връща в Киев с “ясния сигнал, че САЩ и Евросъюзът подкрепят Украйна, говорят с един език”.

Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, по думите му “този въпрос не стои сега на дневен ред, по него няма съгласие в украинското общество”.

На среща с президентската съветничка по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс украинският външен министър обсъди ситуацията със сваления на 17 юли малайзийски пътнически самолет. “Климкин и Райс отбелязаха важността от обективно разследване на катастрофата с привличането на чуждестранни експерти”, гласи съобщението на украинското Министерство на външните работи.

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви след среща с Климкин, че Киев е готов за спиране на огъня в източна Украйна. По думите му това трябва да стане въз основа на мирния план на украинския президент Петро Порошенко. На свой ред Климкин бе уточнил, че става дума за двустранно спиране на огъня и в този случая чуждестранни наблюдатели да бъдат изпратени в зоната на конфликта.

Очакванията за капитулация на нестабилната власт в Киев се засилваха от няколко седмици. Преди дни стана ясно, че дъщерята на Юлия Тимошенко е заминала “на почивка” в Испания. Плъзнаха слухове, че там е отишъл ни кметът на Киев и бивш боксьор Витали Кличко. Анализатори видяха в тези процеси началото на разбягване. В същото време правителството се разпадна, като премиерът беше сменен без дори да е успял да стигне до парламента да си подаде оставката. Някои наблюдатели предположиха, че е избяхал. Междувременно в цяла Украйна зрее недоволство срещу повиквателните за армията, защото народът не иска да воюва за интересите на “шепа мошеници, продали се на САЩ”. Върхът на резила настана, когато синът на председателя на парламента получи повиквателна, и в отговор беше уволнен началникът на местното военно окръжие.

Капитулацията на Киев бележи почти 100% успех на стратегията на Владимир Путин, който изтощи финансово и без това закъсалата държава, като я въвлече в тежка и скъпа война. След като се оказа, че парите свършват, а американските наемници, заедно с фанатиците от “Десен сектор” не могат да победят путинистите, беше въпрос на време да се стигне и до капитулацията…

Сега предстоят преговори. Най-вероятният изход от тях е федерализация на Украйна. Киев формално ще запази Донбасс, но вероятно ще трябва да даде същия статут и на други про-руски региони, от типа на Одеса. Всички те ще си имат свои въоръжени сили и полиция, и ще имат право на вето върху влизане на Украйна в НАТО и ЕС.

komentari.com