Киев иска среща със задържаните в Крим бойци на "Десен сектор"

Министерството на външните работи на Украйна се обърна към руската страна с искане за организиране на консулска среща с украинските граждани, задържани в Крим по подозрение в планиране на терористични атаки.

Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Русия съобщи в петък, че в Крим са били задържани членове на диверсионно-терористичната група „Десен сектор“, които са планирали нападения в Симферопол, Ялта и Севастопол.

„Следственото управление на Федералните служби разследва наказателно дело по отношение на Сенцов, Афанасиев, Чирни и Колченко, които са част на терористичната общност и са причастни към извършването на терористичен акт – експлозията в нощта на 8 срещу 9 Май 2014 г., използвайки самоделни взривни устройства до “Вечния огън” и паметника на Ленин в Симферопол, а също в палежа на офисите на обществените организации „Руската общност в Крим” и представителствата на партия „Единна Русия” в Симферопол на 14 и 18 април 2014 г.“, гласи съобщението на ведомството.

Заподозрените признавали участието си в терористичните актове на територията на Крим, както и своята принадлежност към „Десен сектор”. Те пояснили, че целта на групировката е – дестабилизиране на обществено-политическата обстановка на полуострова и оказване на въздействие върху властите на Русия за взимане на решение за отсъединяване на Крим от състава на Руската Федерация.