Киев засилва мерки за сигурност преди петъчното „общонародно събрание“

Киевската милиция засилва мерките за сигурност в навечерието на утрешното „вече“ (общонародно събрание, б. р.) в украинската столица, където се очаква да пристигнат бойци от доброволческите батальони, недоволни от политиката на властите, предаде ТАСС в четвъртък.

С президентски указ 21 ноември е обявен в Украйна за Ден на достойнството и свободата. Той ще бъде отбелязан утре с редица прояви в Киев по повод първата годишнина от началото на събитията на Майдана – Площада на независимостта.

„Вечерта на 21 ноември 2013 г. хората излязоха на Майдана, за да протестират срещу решението на тогавашното правителство, да бъде отложено отдавна чаканото подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС. Исканията на Майдана бяха пренебрегнати, което предизвика траяли месеци наред масови протести в цяла Украйна и по-специално в Киев. Утре край Киев – на входовете за града, ще има блокпостове, които ще проверяват колите и документите на шофьорите. В метрото ще бъдат изпратени водачи с кучета, които ще действат при сигнал за поставено взривно устройство. Ще бъдат включени милиционери от други области и Националната гвардия”, съобщи Юлия Мусташ от пресслужбата на столичната милиция пред украинското издание „Висти“.

Силовите структури предвиждат засилен контрол по-специално в центъра на Киев, за да не се допуснат безредици. Украински медии съобщиха по-рано, че се очаква за утрешното „вече“ в Киев да пристигнат няколко хиляди бойци от доброволческите батальони, формирани от настоящите власти, след началото на силовата военна операция срещу опълченците и мирното население в Югоизточна Украйна.

По данни от печата, тези доброволци, недоволни от политиката на настоящето правителство и военното командване, смятат да пристигнат в столицата, „за да сложат нещата в ред“.

Доброволческото командване обаче твърди, че бойците от тези формирования не планират никакви масови акции. Според Валентин Лихолит, началник-щаб на батальона „Айдар“, част от бойците „ще посетят годишнината от Майдана и ще вземат участие в марша“. Киевското кметство планира утре следобед в града марш на батальоните, а вечерта – така нареченото „вече”, уточнява агенцията.

В началото на ноември прокурорът на Киев Сергий Юлдашев нарече сериозна заплаха за стабилността бойците от доброволческите батальони, които пристигат в Киев от зоната на военни действия и „ходят из града, въоръжени до зъби“. Прокурорът ги сравни с анархистките отряди на Нестор Махно от времето на гражданската война преди столетие. Той призова да бъдат спрени тези прояви и оръжията да не бъдат изнасяни от зоната на военните действия. Юлдашев предупреди чрез своята пресслужба, че доброволците може да извършат военен преврат.