Киев загуби повече от 47 хил. души по време на силовата операция в Новорусия

За периода от 2 май до 5 септември загубите от страна на украинските военни достигнаха 47 103 души, в това число убити, ранени, пленени, безследно изчезнали и дезертьори. От тях 31 хил. са убити и ранени, 1980 пленени, 14 100 дезертирали и безследно изчезнали, болшинството от които са убити. Увеличават се и загубите на военнослужещи от частните военни компании, като към настоящия момент те са 560 души. Тези цифри сочат данните, предоставени на руските медии от председателя на Народния фронт на Новорусия Владимир Рогов, който цитира отчет, предоставен на украинския президент Петро Порошенко от Съвета за национална сигурност и отбрана.

Според оценките на независими експерти, Украйна през периода от 2 май до 5 септември 2014 г. е загубила 65 % от военната си техника, като в това число влиза както унищожената, така и превзетата от опълченците техника. Киев на практика остава без авиация.

Life News преди няколко дни публикува видео от мястото на сраженията между армията на ДНР и батальоните „Донбас” и „Днепр”. В полята на Старобешевски район са разпръснати множество опожарени останки от десетки бойни машини: танкове, БТР-и и БМП. На мястото, където е заснет видеоматериалът, Националната гвардия на Украйна за няколко денонощия претърпя загуба от 400 убити и 200 ранени военнослужещи.

Много от телата на загиналите войници продължават да лежат на полето. В момента няма кой да ги премести от там. Кореспондентът на Life News съобщи, че на полковника, отговарящ за извозването на телата на загиналите, внезапно е било необходимо оказването на психологическа помощ.

Както е известно, армията на ДНР в хода на контранастъплението в края на август е обкръжила три големи войскови групировки на украинската армия: две на 24-ти и една на 25 август. След това опълченците пристъпили към прочистване на градовете и селата на територията на ДНР и ЛНР от останалите подразделения на украинската армия. Районът на Старобешево бе освободен миналата седмица.

 

http://www.youtube.com/watch?v=uhFEwfF9wz0