Киев е готов да получава електроенергия от Русия на цени като за руския пазар

Украйна е готова незабавно да сключи с Русия споразумение за доставка на електроенергия с облекчени условия – без предплащане и по вътрешноруски цени. Това заяви в неделя украинският енергиен министър Владимир Демчишин, цитиран от РИА Новости.

Руският вицепремиер Дмитрий Козак съобщи в събота, че Русия е готова да доставя в Украйна електроенергия без предплащане и на вътрешноруски цени, тоест по-евтино отколкото тя струва на вътрешния украински пазар.

Демчишин уточни, че по данни от отворени източници, цената на електроенергията на вътрешния руски пазар е около 2,1 хил. рубли за 1 мегават, или 688 гривни по официалния курс. „Това е доста под пазарната цена на украинския енергиен пазар, която през декември 2014 г. е 941 гривни за 1 мегават“, са казва в съобщението.

Украйна изпитва дефицит на газ и въглища както за бита, така и за производство на електроенергия. Страната пести газ заради намаляването на доставките от Русия, а недостигът на въглища е свързан с провежданата силова операция в Донбас, където се намират повечето въглищни мини на страната.