Киев без парад на Победата за 9 май

Киевската управа реши да не провежда военен парад по случай 70-та годишнина от победата над нацизма в Европа и 70-та годишнина от края на Втората световна война, съобщи пред журналисти заместник председателят на Киевската градска държавна администрация Пьотър Пантелеев, предаде „РИА Новости Украйна”.

Заместник председателят на Киевската градска държавна администрация Пьотър Пантелеев обяви, че очакват жителите и гостите на украинската столица в мемориалния комплекс на изложбата с наименованието „Семейната памет за войната е жива”. Между другото, освен снимки, артефакти и документи от времето на Втората световна война, на посетителите ще бъдат показани и снимки на бойци от украинската армия, които се бият в Донбас.

Сайтът припомня, че украинската общественост е успяла да отстои един от най-любимите народни празници, какъв то е Денят на победата. Въпреки агитацията на представителите на привържениците на войната, Петро Порошенко не отмени тържествата по случай годишнината от освобождаването на държавата от фашизма, но въведе алтернативен празник, който отговаря на западната риторика и е обявен като Ден на скръбта и помирението. Той ще се проведе на 8 май и целта му е да обедини всички участници във Великата отечествена война.