Кери: САЩ, Русия и Германия опитват съвместно да насърчат националния диалог в Украйна

САЩ, Русия и Германия осъществиха контакт за съвместно подпомагане на националния диалог в Украйна, заяви във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде РИА Новости.

„Ключова стъпка по пътя за примирението е организирането в Украйна  и подкрепени от ОССЕ национален диалог и кръгла маса, които трябва да бъдат проведени в цялата страна. Те ще бъдат насочени към децентрализиацията и конституционната реформа“, заяви Кери.

„САЩ подкрепя твърдо този процес. Ние сме в контакт с ОССЕ, с ръководството на Германия и Русия“, заяви още Кери, като приветства назначението на Валтер Ишингер за модератор на вътрешния украински диалог.

Джон Кери отново критикува провелите се в Донецк и Луганск референдуми и изрази подкрепата си за провеждането на президентските избори на 25 май. Държавният секретар на САЩ обвини Русия за провеждането на референдумите. „Ние не смятаме, че бюлетините, отбелязани в Москва, или референдумите, управлявани от там, трябва да решават бъдещето на Украйна“, подчерта Кери.

Действащият председател на ОССЕ и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер по-рано предложи  пътна карта за периода до изборите на 25 май в Украйна, която предполага провеждане на национален диалог, включващ организирането на кръгла маса в регионите в Украйна. Украинското правителство от своя страна инициира провеждането на национален диалог за регулиране на ситуацията в страната. ОССЕ предложи просредник за този диалог в лицето на немския дипломат Волфганг Ишингер.