„Караме както можем“. Пентагонът се застъпи за моряците на разрушителя Gravely

Стандартният отговор на американското министерство на отбраната на нестандартна ситуация. Нарушили са правилата? Сигурно е имало причина. И като цяло американските моряци винаги всичко правят правилно. А виновни са винаги кои? Правилно – руснаците!

Както винаги, виновни са руснаците. Аргументът е само един, но пък е убиец: „Какво искат те?“. Нищо, но Пентагонът по навик вече крещи като потърпевш. Два кораба на ВМС на САЩ едновременно едва не станаха жертва на маневрите на руска фрегата, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на представител на американското отбранително ведомство. Впрочем, едва ли можеше да очакваме от Пентагона други коментари по повод на, меко казано, неджентълменското поведение на американския разрушител в Средиземно море.

Ескадреният миноносец на САЩ Gravely показа нагледно какво означава опасно плаване. Американският боен кораб се приближил опасно близо до руската фрегата „Ярослав Мъдри“, след което е пресякъл пред нея. Маневрата е извършена на дистанция не повече от 180 метра между носа на единия кораб и кърмата на другия. Разстоянието между бордовете на плавателните съдове при приближаването е била само 60-70 метра. Предвид размерите на „участниците в движението“, може да се каже, че са се „отъркали“ един в друг.

Това се е случило още на 17 юни, но информация за случая в медиите попадна тази дни. Министерството на отбраната на Русия публикува подробности около случилото се. Според руските военни американците грубо са нарушили международните правила за предупреждение за сблъсък на кораби. В частност, те са извършили „засичане“ против правилата и са допуснали ситуация, при която двата кораба са пресекли курсовете си. Освен това, САЩ са нарушили и още една договореност, която самите те са подписали през 1972 г. Става дума за споразумението „За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него“. Те са го подписали още по времето на Студената война. През 70-80-те години това споразумение помагаше за избягването на опасни моменти, но сега, изглежда, че САЩ са забравили за него.

При това, американците не са имали никаква причина за извършването на опасната маневра. И това се вижда много добре на видеото, публикувано в мрежата. То е заснето на борда на руската фрегата и на него ясно се вижда как в морето не е имало нито един плавателен съд, остров или риф, които да пречат на движението на американците. В открито море е имало само два военни кораба – единият на САЩ, а другият – на Русия. Това е.

Американците обаче имат друг поглед върху случилото се. В Пентагона заявиха, че руският кораб сам е бил виновен за това, че американците е трябвало да го „засекат“. Американските моряци решили, че фрегатата„Ярослав Мъдри“ е представлявала опасност за намиращия се в същия район самолетоносач „Хари Труман“. Те искали да накарат руския кораб да смени курса си и да престане да се сближава с гордостта на ВМС на САЩ. Обаче, ако отчетем, че самолетоносачът, по собствените им думи, се е намирал на пет морски мили (повече от 9 километра), то подобно ответно обвинение не звучи много убедително.

Такива маневри със „засичане“ се случват на военните моряци. Обаче нещо подобно обикновено се устройва с цел да се покаже, че не трябва да се приближава другия към граница или военна база. Или към много важен кораб. Но в такива случаи обикновено се стараят да действат внимателно. В този случай не е имало нито причина да се постъпва по такъв начин (да припомним за петте морски мили, нито пък са действали внимателно. Отстрани този случай изглежда просто като „наглост на пътя“, когато рязко завият в твоята лента и натиснат спирачка. А като цяло, всичко това е елементарна липса на култура на каране и неуважение към останалите участници в движението, само че в този случай – в морето.

Автор: Максим Марков, РИА Новости