Камчия събира студенти, изучаващи руски език

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ в едноименния морски курорт край Варна ще бъде домакин на престижния ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“ („Приятели, прекрасен е нашият съюз!“), организиран от Фонд „Руский мир“ съвместно с Фондация „Устойчиво развитие за България“, съобщи varna.topnovini.bg.

Събитието ще се проведе от 21 до 26 септември и в него ще вземат участие повече от 300 студенти, изучаващи руски език в 30 от най-престижните университети в Европа. В Камчия ще се срещнат и младежите от университетските центрове на Фонд „Руский мир“ в Гърция, Италия, Унгария, Чехия, Полша, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора, Грузия, Русия, България и др.

Страната ни ще бъде представена от 4 отбора, в които влизат студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Университета за национално и световно стопанство, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Нов български университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

В рамките на фестивала ще се проведе традиционният конкурс „Домашна работа“, в който студентите ще направят презентации на руски език на страната, града и университета, от който идват. Отборите с най-интересни, нестандартни и креативни представяния, които покажат и отлични езикови знания, ще бъдат отличени.

Специална композиция, посветена на Годината на руската литература – 2015, подготвят младежите от Московския държавен университет. Тя ще завърши с любопитна викторина, озаглавена „Познавам руската литература“, в която ще се включат всички участници във фестивала. Възпитаниците на европейските вузове ще се състезават в песенен конкурс, а така също всеки отбор ще представи на руски език поезия, проза, разказ или басня.

В рамките на проекта ще бъде почетена паметта на героите от Втората световна война и ще бъде отбелязана 70-годишнината от Деня на победата.

За студентите са предвидени и различни мастър-класове – ателие по моден дизайн, ателие за изработване на национални сувенири, вкусни акценти от руската и българската национални кухни, а така също и създаване на телевизионни и радиопрограми, фотошоп, уеб-дизайн и интернет-страница.

Работата по интереси ще продължи с лекция за информационното общество и информационната безопасност, представена от световноизвестния руски учен проф. д-р Константин Колин, с разговор за иновационното развитие и интелектуалната собственост на проф. д-р В. Лопатин и с увлекателната беседа на Красимир Стоянов – един от тримата български космонавти.

Официалната програма е съпътствана от много спортни прояви и развлечения.

Гостите на фестивала ще разгледат красотата на Варна и ще се срещнат с кмета на града. Младите хора ще напрявят празнично шествие по централните улици на морската столица, което ще завърши с танци на входа на Морската градина.

Целта на проекта е студентите от Европа да общуват помежду си, да се сприятеляват, да поддържат жив контакт, а така също и да получат нови знания и заряд за изучаване на руски език. Фестивалът ще стане празник на приятелството, творческия обмен и популяризиране на културата на страните участнички.

По време на събитието в СОК „Камчия“ ще бъде открит Център на Фонд „Руский мир“, който ще се помещава в красивата библиотека на Учебно-възпитателния център. Обсъжда се идеята той да стане Международен образователен център, в който целогодишно да се провеждат езикови курсове, квалификации, семинари и др. По данни на Фонд „Руский мир“ над 3 млрд. студенти по света изучават езика на Пушкин и Лермонтов.