Камионите с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна наближават границата

Конвоят с дължина над 3 км., който се състои от 280 бели камиона КАМАЗ с около 2000 тона хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, тръгна от Воронеж в посока на град Белгород, който се намира на границата с Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на руското външно министерство.

Вчера конвоят е стигнал в град Воронеж, намиращ се на около 200 км от украинската граница и се установи в града, за да може шофьорите да заредят с гориво камионите и да отпочинат, отбеляза агенцията.

Все още не е ясно по какъв начин хуманитарната помощ ще стигне до Източна Украйна.

Официалният Киев заяви, че колоната няма да влезе на територията на Украйна, а хуманитарният товар ще се предаде на Червения Кръст на територията на руско-украинската граница.

Във вторник вечерта руското външно министерство направи изявление, в което обаче нищо не се споменава, как именно ще се предаде хуманитарната помощ на Източна Украйна.  Съгласно изявлението, „след пресичане на руско-украинската граница колоната ще продължи до мястото на назначението под егидата на Международния Комитет на Червения Кръст”.

По-рано френски дипломати предупредиха за опасност от осъществяване на руска военна операция под прикритие на хуманитарни помощи.

От своя страна Киев, след консултации с Вашингтон се съгласи, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да се осъществи от Червения Кръст.  Очаква се руският конвой с помощи да пристигне на руско-украинската граница днес, 13 август.

Същевременно, САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата.

Западът се опасява, че помощта на Москва може да се окаже претекст за нахлуване в Източна Украйна.