Камерната филхармония на Санкт Петербург свири за „Любовта е лудост“

Един от най-елитните оркестри от световния подиум ще поднесе концерт във Варна с емблематични музикални теми от филмовата индустрия. На 31 август от 21 ч. в рамките на фестивала „Любовта е лудост“ ще свирят възпитаниците на Държавната консерватория „Римски Корсаков“ в Санкт Петербург, основали Руска камерна филхармония Санкт Петербург и концертиращи днес в най-престижните зали на големите градове в Европа и по света.

Като подарък за филмовата гилдия и за вярната варненска публика на сцената ще чуем и видим като солист с харизматичната тема за хармоника на Енио Мориконе от филма „Едно време на запад“, от филма „Винету“ и др., човека-хармоника Рене Гизен. Днес, достигнал вече 78-годишна възраст, той ще пристигне от Берлин за първата си визита в България и ще разкаже как преди много години се е явил на кастинга на Мориконе за култовия уестърн и впоследствие е изсвирил безброй много пъти темата от филма заедно с филхармониите на Берлин, Луизиана, Ню Орлеанс и др.

На сцената под палката на диригента на оркестъра Юрий Гилбо ще свири и Майкъл Гуршуин – цигулка, концертмайстор на квартета „Гершуин“ със световна концертна практика и популярност. Публиката ще аплодира и Роман Купершмид – кларинет, известен като „Руският диамант“, един от най-младите таланти на Русия. Концерт-майстор – водач на първи цигулки, ще бъде Владимир Бродски – представител на руско-американската школа, виртуоз от най-висока класа, популярен солов изпълнител.

Руската камерна филхармония Санкт Петербург е един от най-търсените камерни оркестри в Европа. Известни са най-вече с експресивността, с която свирят солисти и оркестранти, с изключителното умение и техничност на изпълнителите и с изяществото на легендарния руски звук в съчетание с европейските традиции от най-висока класа. Репертоарът на музикантите е в изключително широка гама – от бароков до модерен, а концертните му прояви са със звазди като Найджъл Кенеди, Дейвид Гарет, Миша Майски, Мистислав Ростропович, Игор Ойстрах, Лиана Исакадзе, Микис Теодоракис, Гиора Фейдман, Андрей Гаврилов, Елена Башкирова, Дейвид Гарет, Нина Корти и Сергей Накаряков.

Билетите за концерта са в продажба от днес на касата на ФКЦ и онлайн. Четвъртвековният юбилей на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ дава шанс първите 25 от тях да бъдат закупени с 25% отстъпка.