Калоян Паргов: Един режим на управление не означава, че хората не помнят

Днес, на 9 май, по случай националния празник на Русия – Деня на Победата, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе, народни представители на БСП начело със Сергей Станишев, представители на Национално сдружение Русофили начело с Александър Малинов, председателят на Форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова, ветерани и граждани, положиха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София. След официалната церемония се проведе празничен концерт с участието на Бисер Киров, група «Грамофон» и гости от Русия и Украйна.

Председателят на БСП – София Калоян Паргов на празничното мероприятие даде кратко интервю пред rusofili.bg:

– Г-н Паргов, в Киев отмениха парада за 9 май, а тенденцията е, новите киевски власти да забранят напълно официалния празник Деня на Победата над фашизма. Как възприемате това тяхно решение?

– Това дали един режим на управление без значение колко продължава и забранява нещо, не означава, че хората не помнят, както и че паметта не е жива. Вчера ми зададоха въпрос свързан с парада в Крим, дали това няма да влоши отношенията между страните, но предвид конфликта, който съществува там, като че ли подмяната на един парад с друг, е част от този конфликт по-скоро. Но, датата 9 май остава завинаги в сърцата и умовете на всички тези хора, които са взели участие във Втората световна война, в антифашистката съпротива, които са го предали на своите внуци и правнуци, които са днес са тук, както ние виждаме…

– Вчера в РКИЦ се проведе голяма пресконференция на ръководителя на Федералната Агенция по въпросите на Общността на Независимите Държави, на сънародниците, живеещи зад граница и по международното хуманитарно сътрудничество (Россътрудничество) Константин Косачов. Той сподели, че България може да се превърне във важен елемент от деескалацията на ситуацията в Украйна, за нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз, между Русия и НАТО. Какво е Вашето мнение?

– Не бих казал, че това мнение е преувеличено, но така или иначе всички страни от Черноморския регион, изобщо от региона на Източна Европа имат съществена важност по отношение на този конфликт и на тази ситуация, но да кажем, че една държава би била решаващ  спрямо друга, да кажем, че това е малко пресилено като позиция.

– Днес, на 9 май Вие сте тук пред паметника на Съветската армия. Какво искате да покажете с присъствието си тук?

– Че ние младите, защото аз съм от едно друго поколение, което Слава Богу не помни ужасите на войната, най-кървавите събития в историята на човечеството, в която дава най-много жертви – ние помним историята и отдаваме своята почит към героите, към българските антифашисти, към интербригадистите, към всички онези, които дадоха живота си, за да живеем ние в днешния свят.