Как са живели българите в Крим, Бесарабия и Таврия

Историята на бесарабските  българи през обектива на камерата.

Фото-изложба, разказваща за живота на българите от Бесарабия, Таврия и Крим ще се открие в залата на Столична библиотека на 1 декември от 17.00 часа

da6849dd74b4524de890959da623011c

 Изложбата под наслов „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим. Фото-хроника на ХХ век“ се състои от автентични фотографии на българи от историческите диаспори в Бесарабия, Таврия и Крим. Фотодокументите представляват в миниатюра копия на реалността от целия ХХ век

Всяка снимка е къс разказ за отделната личност или за един конкретен момент, за една фаза от историческия процес или за определено събитие от социокултурния живот на тези наши сънародници. Различните сюжети (от сватба, училище, работа, казарма и пр.) фиксират душевните настроения на героите, техните взаимоотношения с времето и неговите предложения за бит, реализация и диалогизъм. Снимките впечатляват с духа на времето, който се е запечатал върху тях и чрез тях намира начин да комуникира с нашето съвремие.

Изложбата се организира от от Български младежки клуб „Актив“ (Одеса, Украйна), Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, Сдружение „Бащино огнище“ и Организация „Европа -Дом за всички българи“

През 2010 г. Българския младежки клуб „Актив” от гр. Одеса, Украйна стартира кампания по събиране на стари снимки на българи от Бесарабия. Идеята е да се оформи малка мобилна фото-изложба, която с помощта на фотографията, да разкаже за живота на тази българска диаспора.

За първи път старите снимки под надслов „Българите в Бесарабия. Хроника на ХХ век” се показват през април на 2010 г. в Одеския литературен музей, гр. Одеса, Украйна. В приветственото слово организаторите отбелязват, че крайната цел е фото-изложбата да бъде представена и в България. От началото на тази година изложбата гостува в Сливен ,Варна, Пловдив, Устово, Брезник..

Поради големия интерес изложбата  ще бъде представена за втори път  в столицата ни с любезното съдействие  на  Столична библиотека.

Ето какво разказа Максим Димитров, бесарабски българин от Българския младежки клуб „Актив” от Украйна, който в момента учи в гр. Благоевград магистратура.

„Идеята дойде още през 2009 г. Ние от Български младежки клуб „Актив“ в Одеса искахме да представим чрез снимките историята на едно семейство в Бесарабия, но се сблъскахме с проблема, че не можем да намерим много снимки за историята, защото по това време не са правени снимки. В същото време събирахме снимки от много семейства и в крайна сметка решихме да направим една история за нашите баби и дядовци през целия век. Най-старата снимка е от 1901 г. , която показва , че българите винаги са били буден народ. Тя представя нелегална българска организация, която е била създадена тогава да работи срещу румънската власт. В Бесарабия българите винаги са били под различни политически режими- Царска Русия, Съветски съюз, Румъния, днес Украйна и Молдова. Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията“, разказа Максим Димитров, който в момента учи в България магистратура.