Как могат да се развалят отношенията между РФ и НАТО през 2017 г.: Сценарии

Експертите на американския Съвет по международни отношения предричат, че възможността за конфликт между Москва и Северноатлантическия алианс е главната заплаха през идната година. „Руски дневник“ разглежда четири сценария как това може да стане:

Съветът е подготвил доклад „Главните заплахи, които трябва да бъдат следени през 2017 година“. Вероятността от конфликт между Русия и НАТО се оказа на първо място в категорията заплахи, чието влияние експертите на Съвета са оценили като „високо“, а вероятността – „умерена“.

В документа става дума за „умишлена или неумишлена военна конфронтация“, която може да бъде предизвикана от „агресивното поведение“ на Русия на територията на Източна Европа. Руски експерти разказаха пред „Руски дневник“ как може да изглежда този конфликт и какво още може да бъде причина за конфронтация между Москва и алианса.

1. Военни действия в Балтика

Анализаторите отбелязват, че е най-вероятно да има конфликт в Източна Европа, тъй като именно там са разположени войски на НАТО. Алиансът неотдавна реши да изпрати в страни от региона допълнителни военни контингенти. Пьотр Топичканов, сътрудник на програмата „Проблеми на неразпространението“ на Московския център „Карнеги“, посочва, че „бидейки разположени близо една до друга, военните сили по погрешка или в резултат на провокация, могат да влязат в съприкосновение една с друга“.

Според експерта в този случай не може да се изключи ескалация на конфликта от типа на тази, която намери отражение в нашумялата програма на Би Би Си (ВВС). В нея по сценарий след нахлуването на руски войски в Латвия Западът се изправя пред въпроса дали да приложи ядрено оръжие. По думите на Топичканов, макар такъв сценарий да е възможен, той е „изключително съмнителен“, тъй като „никой – нито Западът, нито Русия – не иска война в Европа“.

В същото време, според мнението на Алексей Фененко, сътрудник на Института по световна безопасност на Руската академия на науките, е възможно да си представим вкарване на руски войски в балтийските страни само в един-единствен случай. Това ще стане като отговор на Русия на опитите на натовски войски да блокират Калининград – руски анклав в Балтика.

2. Сблъсък на войски на Русия и НАТО в Сирия

Сирия може да стане още една територия, на която да възникне конфликт между Москва и НАТО. Изострянето в Сирия е вероятно, ако западните страни от заплахи срещу силите на президента Башар Асад преминат към военни действия против сирийските правителствени войски. Тогава са възможни и бойни стълкновения с руските войски, които подкрепят подразделенията на Асад, предполагат анализатори. Само че, както отбелязва Анатолий Циганок, военен експерт, доцент във факултета по световна политика на Московския държавен университет  (МГУ), това дори на теория едва ли е възможно през близките месеци. По мнението на експерта, в най-скоро време САЩ „ще предадат делата“ на Доналд Тръмп и на Белия дом няма да му е до Сирия. След това в Сирия ще започне сезонът на прашните бури. Затова, дори да е възможно някакво изостряне, то това ще е не по-рано от края на март.

Александър Голц, независим военен експерт, главен редактор на опозиционния портал „Всекидневен журнал“ („Ежедневный журнал“), също обвързва ситуацията в Сирия с предстоящата в скоро време смяна на господаря в Белия дом. Новоизбраният президент на САЩ заявява, че е необходимо да бъдат преразгледани външнополитическите подходи, затова засега е трудно да се предскажат действията му. Експертите, отбелязва Голц, които говорят за заплаха от конфликт в Източна Европа, са се ръководели от логиката на противопоставяне, господствала при президента Обама. Същата тази логика е в основата на представата за възможността от конфликт в Сирия. Сега обаче заради избирането на Тръмп политическата конюнктура сериозно се променя.

3. Изостряне заради Украйна

Има и вероятност за изостряне на отношенията между Москва и Алианса заради Украйна, но тя не е голяма. Това е свързано със самия „формат“ на конфликта в Източна Украйна: официално и Западът, и Русия отричат техни войски да присъстват там.

Важни са също и политическите причини. В някои западни страни от нормандския формат, като Германия и Украйна, скоро ще има избори за държавни лидери. В тези условия на тях не им трябва изостряне на украинския конфликт, а още по-малко ескалация на проблемите с Русия.

4. Кибератаки

Експертите са убедени, че един от сценариите за изостряне на отношенията между Руската федерация и НАТО може да бъде свързан не с географията, а със заплахите в киберпространството. Напоследък властите в САЩ активно обвиняват Москва, че руски хакери се намесват в американските избори. Според мнението на Топичканов ескалацията на отношенията между Руската федерация и някоя от страните-членки на НАТО в киберпространството е напълно вероятна. Експертът напомня, че за Индия и Пакистан кибернападенията са станали нормална част от конфликтното съществуване.

Само че засега е напълно неясно какво се разбира под киберагресия и какво трябва да прави страната, подложена на такава агресия. Възможно е „при евентуална кибератака срещу АЕЦ и транспортен обект, на страната да ѝ се наложи да предприеме действия включително в областта на обикновените оръжия“, коментира експертът.