Как е прието да се пие кафе в Русия

През последните 6-7 години руснаците започнаха да предпочитат кафето пред чая. Любимите им сортове кафе се внасят от Куба и Колумбия. Кореспондент на RBTH разговаря с представители на индустрията за вкусовете на руснаците.

Кафе от сънищата

Най-старият магазин за чай и кафе в Москва се намира в центъра на града. Зданието е построено в края на XIX век, по време на царуването на Николай II Романов. Оттогава то става най-известното място в столицата, където може да се купи чай или кафе. Продавачите в отдела за кафе работят тук вече от 20 години и знаят всичко за избора на руснаците. Светлана казва, че най-често купувачите избират бразилско, кубинско, колумбийско и индонезийско кафе. „Възрастните хора в частност избират сортове, които най-често са се продавали в магазините по съветско време – от Куба и Колумбия. Младите хора купуват повече кафе с добавки, защото за тях е важен ароматът, а не качеството на напитката“ – казва тя. И наистина, докато разговаряме, млада жена на около 25 години купува доста много ароматизирано кафе. Отмерват й от всеки вид по 50 грама. Целият щанд е затрупан с малки пакетчета.

Юлия казва, че на ден в магазина продават средно около 100 кг кафе, като при това не може да се предвиди от кое точно и кога ще купят повече. „Понякога идва някоя невзрачна бабичка и купува елитно кафе за 500 долара, а след нея мъж в скъп костюм иска да му претеглим 50 грама от най-евтиното еспресо – разказва Юлия. – Имаме един постоянен клиент, който много обича индонезийското кафе Копи Лувак. То има специфично производство и е много скъпо (Производственият процес на това кафе се състои в това, че малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка, изяжда зрелите плодове на кафето, преработва меката им част, а твърдите зърна на кафето изхвърля при дефекация. Хората събират тези зърна, мият ги и ги сушат на слънце). Този клиент купува наведнъж по 3 кг. Макар че по-често точно мъжете, като прочетат как се добива това кафе, се отказват даже да го пробват, но жените са готови да експериментират“. Тя си спомня също, че съвсем наскоро дошъл един мъж да пита имат ли кафе от Коста Рика. Оказва се, че сънувал, че се намира на световното първенство по футбол и отборът на Коста Рика вкарва гол, всички се радват, а един костариканец се обръща към него и го пита „Какво толкова се радваш, поне пил ли си от нашето кафе?“ И този запалянко от сутринта дошъл в магазина да пробва кафето.

Оказва се, че руснаците са много податливи на рекламата. Неотдавна в едно от популярните предавания за здраве водещата казала, че зеленото кафе е полезно за отслабване. „В магазина имаше много голямо търсене на този продукт. Хората купуваха по няколко опаковки и се връщаха отново – казва Светлана. – Макар че това кафе е ужасно на вкус и за да го пиеш, трябва да си много убеден любител на здравословния начин на живот“.

Капучино и американо

Светлана казва, че при скъпа кафе машина може да се използва евтино кафе, но за да се оценят действително вкусовите му качества, кафето трябва да се вари в джезве.

Генералният директор на компанията за кафе Julius Meinl Russland Антон Грайлер, който живее в Русия отдавна, отбелязва, че повечето руснаци приготвят у дома си кафето точно по този начин – в джезве, макар че преобладаващата част от потреблението досега все още се пада на нескафето. „Кафето на зърна в Русия предимно се вари в джезве – това е наследство от Съветския Съюз, когато вносни кафе машини просто нямаше, те се появиха за пръв път по време на Олимпиадата през 1980 година“ – казва той. Експертът отбелязва, че консумацията на кафе сега се развива с невероятно бързи темпове. Продавачката Светлана се съгласява с него и отбелязва, че през последните 6 – 7 години обемът на продажбите им се е изравнил с този на отдела за чай, докато преди това те са били значително по-ниски.reuters_russia_presidential_candidates_01Feb12-878x584

Грайлер отбелязва, че по своята култура на пиенето на кафе руснаците му напомнят най-много австрийците. „Руските любители на кафето не приличат на италианците, защото пред еспресото и ристретото предпочитат американо; не приличат и на американците, които пият конски дози шварц кафе – казва специалистът. Вероятно най-близки до руските са австрийските кафе маниаци. Във Виена хората прекарват времето си в кафенетата на чашка кафе: четат вестници, срещат се с приятели, наслаждават се на момента. За нас в много отношения чашката кафе е покана за разговор и общуване. Във всеки случай консумацията на кафе в Русия изостава от Европа“. Специалистът по кафенетата също казва, че руснаците най-много обичат капучино и американо. Грайлер отбелязва, че руснаците имат още една привичка; за тях „кафето и цигарите са неразделни атрибути. Кафето след употреба на алкохол служи за ободряване и изтрезняване“.

Мария пие по 3-4 чаши кафе на ден, при това винаги само шварц. И изобщо не обича кафе от машина. „Кафето за мен е своеобразен ритуал, възможност да седна и да се отпусна. Най-доброто кафе можеш да си свариш сам, в най-обикновена кафеварка – казва тя. – Хората напоследък започнаха да пият много кафе и даже започнаха малко да разбират от него, но колегите ми най-често пият каквото им попадне, без да се замислят за качеството на напитката“, казва тя.