Как ветеранът „Сметливий“ показа на света кой е шефа в морето

Руският стражеви кораб „Сметливий“ нямаше намерение да се прави на герой на 13 декември – Деня на Свети апостол Андрей Първозванни. Но на екипажа под командването на капитана от втори ранг Андрей Зайцев се наложи да действа, пише руският телевизионен и радиоканал „Звезда“.

Добре известни са подробностите за този инцидент в Егейско море, при който турски риболовен траулер се приближи опасно близко до руския патрулиращ кораб „Сметливий“ в международни води, близо до гръцкия остров Лемнос. Руският кораб стреля предупредително на безопасно за плавателния съд разстояние и подготвя 76-мм оръдие. Всъщност не се налага то да бъде използвано, тъй като турците рязко обръщат курса си. Реално последиците можеха да са непредсказуеми, ако екипажът не бе предприел нужните мерки за сигурност.

Безобидният на външен вид турски „рибар“ би могъл съзнателно да цели „абордаж“ с трортилов заряд и да е способен да нанесе сериозна повреда на стражевия кораб. Или може да се разчита на това, че руският кораб ще използва по-сериозно въоръжение, а в такъв случай Турция би могла да апелира към НАТО: видите ли, руснаците убиват мирни турски рибари.

За да няма съмнения относно възможностите при подобен развой на събитията, можем да си припомним случая, при който през октомври 2000 г. в Аденския залив миноносецът на ВМС на САЩ „Коул“ бе нападнат от терористи. Напълно незастрашителна на външен вид лодка, натъпкана с експлозиви, и двама самоубийци на борда, проби борда на военния кораб. Взривът отне живота на 17 моряци, а ранените са 39. Ако капитанът на кораба бе предприел нужните мерки, тези сериозни последици можеха да бъдат избегнати.

Според военния експерт Владислав Шуригин е висока вероятността от терористични атентати срещу руската военноморска група в Средиземно море. „Турският президент Ердоган ще опита по всякакъв начин да компрометира военните ни както в море, така и на суша. И тук, знаейки турската хитрост и находчивост, можем да предположим различни варианти. Но и не си струва на всяка цена да избягваме конфликтните ситуации. Военните ни на практика имат пряко нареждане от руския президент Владимир Путин, който дословно каза: „Ако битката е неизбежна, трябва да удариш пръв!“.

Можем да си припомним и неотдавнашните думи на руския президент: „Нареждам да се действа изключително сурово. Всички цели, които заплашват руската група или наземната ни инфраструктура, подлежат на незабавно унищожение“. Това бе чуто не само от руските военни. И между другото, ако се наложи да се нанесе удар, то стражевият кораб „Сметливий“, един от най-старите бойни кораби на ВМФ на Русия, може достойно да се противопостави не само на една риболовна лодка.

„Сметливий“, който е включен в състава на Черноморския флот още през октомври 1969 г., все още е същия костелив орех. До 1992 г. този кораб се е класифицирал като Голям противолодъчен кораб (на руски: БПК) – модернизиран проект 01090 – и представлява сериозна бойна единица. Той се появява като проект 61 от типа „Комсомолец на Украйна“, като общо са пуснати 20 такива кораби, но днес в Средиземно и Черно море кръстосва единствено „Сметливий“.

Между другото корабите от този проект получават прозвището „пеещата фрегата“, но не заради наличието на матроски хор в състава на екипажа. Скритият коз на кораба били първите пуснати в серийно производство газови турбини. Заради мелодичния звук, който те издавали по време на работа, американците нарекли този клас кораби „пеещи фрегати“. Големите противолодъчни кораби по проект 61 са били уникални за времето си и до ден днешен се смятат за важно събитие в руското корабостроене. Те се отличавали с архитектурата на кораба, характеристиките си и състава на въоръжението си.

Водоизместимостта на „Сметливий“ е 4 400 тона, дължината му е 144 м, широчината – 15,8, мощността на газотурбинния двигател – 72 мегавата, скорост – до 38 възела. През 1987 – 1995 г. корабът е модернизиран, получава на въоръжение ракети Х-35 от комплекса „Уран“, установка АК-726 „Волна“ с 16 ракети, торпеден апарат за пет торпеда и две реактивни минохвъргачки РБУ-1000, както и нова система за следене на подводници.

„Сметливий“ не веднъж е участвал в международни учения в различни морета и океани. През август 2008 г. патрулиращият кораб участва във въоръжения конфликт в Южна Осетия, като държи на прицел голяма част от Грузия. През 2012 – 2013 г. е разположен край бреговете на Сирия.

В момента заедно с крайцера „Москва“ и патрулиращите кораби „Ладний“ и „Питливий“, „Сметливий“ се намира в състава на ротационната група кораби на Черноморския флот в Средиземноморието, където от 30 септември до 7 октомври участва в учения близо до сирийския бряг. Но всеки кораб има срок на служба и скоро той ще удари и за ветерана „Сметливий“.

„Черноморският флот се нуждае от модернизация, включително и с кораби, – казва бившият командир на Черноморския флот Владимир Комоедов. – Добре си спомням „Сметливий“, това е моят кораб, на него бе знамето на командващ. Превъоръжаването не е изход от ситуацията, ако искаме да сме господари на положението в морето. Сега се появяват нови кораби и подводници. Такива, които се предназначени именно за Черноморския флот, които ще успеят достойно да демонстрират Андреевския кръст в Средиземно море“.

Новите кораби – това са шест фрегати по проект 11356 – многоцелеви патрулни кораби за далечни морски участъци, които до няколко години ще влязат в състава на Черноморския флот. Те превозват на борда си сериозно въоръжение. В него влизат ракетни комплекси „Калибр-НК“,  артилерийски комплекс, многократен зенитно-ракетен комплекс „Палаш“, мощно противоподводно въоръжение. На борда има фрегата и хеликоптер.

Като цяло това е достойна съвременна замяна на такива кораби като „Сметливий“. Сега в редиците се вля единствено „Адмирал Григорович“, задават се и две фрегати. Като цяло през 2016 г. в състава на Черноморския флот трябваше да влязат шест, но… Украйна, която произвежда газовите турбини, „забрави“ да ги достави, макар и да получи парите за тях. А да се произведат руски – не е работа от днес за утре.

А „Сметливий“ – „Сметливий“ доблестно ще изпълнява службата си и търпеливо ще очаква демобилизация.

Източник: fbr.bg