Какъв съвет е дал Лев Толстой на Николай Рьорих ?

През 1897 Рьорих завършва Петербургската художествена академия. «Гонец» („Вестоносец“) е първата картина от серията «Славяни», създадена по сюжет от древноруската история. Картината «Гонец» е удостоена със златен медал, тя заинтересувала московския колекционер на произведения на изкуството П.М. Третяков и била откупена от него. Известният критик В.В. Стасов също високо оценява картината и препоръчва на младия художник да покаже репродукция от картината на Лев Толстой. «Непременно трябва да посетите Толстой… нека великият писател на руската земя да ви провъзгласи за художник». Срещата се е състояла и Толстой дал на младия Рьорих съвет за цял живот: „Случвало ли ви се е да преминавате с лодка през бурна река? Трябва винаги да се насочвате по-нагоре от мястото, което ви трябва, иначе ще ви отнесе. Така и в областта на нравствените изисквания трябва винаги да се насочваме по-горе – иначе животът ще отнесе всичко. Нека вашият вестоносец да държи кормилото високо – тогава ще доплува!“ Впоследствие подобно на Лев Николаевич, Николай Константинович е отлъчен от църквата за своите религиозни убеждения.

С първите си художествени произведения Рьорих поставя пред себе си една цел – „илюстрация на родната история“. Към 1897 година у него се формира идеята за голяма стройна серия от картини „Началото на Руси. Славяни“, изобразяващи най-характерните моменти от началото на Руската държава. Художникът-учен, на основата на новите научни открития, археологични находки и богата творческа фантазия се заел с решаването на задачите за широко, епохално показване на живота на славяните. Образите, създадени от Рьорих говорят за историческо сплитане на съдбите, за взаимното допълване на на славянската и скандинавската култури, за отсъствието на противоречия при тяхното сливане. Призванието на варягите, по мнението на художника е било не натрупвана от вън експанзия, а рядък акт на взаимопомощ в човешката история, на която той акцентира в противовес на войните и конфликтите.

„Начало Руси, Славяни и варяги“.

Krasnye_parusa1

„Червените платна „ (Красные паруса). Походът на Владимир по река Корсун. 1900.

Rerih._Zamorskie_gosti._1901

„Задморски гости“ 1901.
Ohota

„Сутрешен княжески лов“(Утро княжей охоты). 1901г

Aleksandr Nevskii

„Александър Невски поразява Ярл Биргер“. 1904г

Slaviane na Dnepre

„Славяни на Днепър“. 1905г

Yaroslav_Mudryy_1941_g.

«Ярослав Мъдри». 1942. ©
91_rerix0111

Показвайки далечните времена, Рьорих като че ли задава въпрос – не загубихме ли ние по изминалите пътища нещо много нужно, не пренебрегнахме ли тази „старина“, която никога не остарява?

 

http://vtbrussia.ru/culture/rm/nikolay-rerikh-ot-baleta-do-shambaly/?utm_source=lenta.ru&utm_medium=banner_vidjet_culture&utm_campaign=vidjet2014&utm_term=rerix

http://forum.roerich.info/showthread.php?t=13806

http://www.cultandart.ru/art/47679-nachalo_rusi__slavjane_i_varjagi__iz_serii_kartin_nikolaja_reriha

http://slavput.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=283:2012-04-17-04-06-36&catid=43:hudojniki-slavyanisty&Itemid=67