Какво се е случило в небето над Синай: Експерти за вероятните причини за катастрофата на руския самолет

Самолет A321 на руската авиокомпания „Когалимавиа“, извършващ полет 9268  Шарм-еш-Шейх – Санкт Петербург, претърпя катастрофа на 31 октомври, близо половин час след като излетя, на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай – град Ел-Ариш, в близост до Ел-Хасна.

Общо на борда на самолета са се намирали 217 пътници и седем члена на екипажа. Никой не е оцелял. Болшинството от пътниците са били руски граждани. На борда на самолета са се намирали и четирима граждани на Украйна и един на Беларус.

Както съобщи зам.-ръководителят на МИС Владимир Степанов, на мястото на катастрофата са пристигнали над 100 спасители на руското министерство.

МИС: A321 се е разрушил във въздуха

Самолет A321 се е разрушил във въздуха, но засега все още е рано да се правят изводи за причината за катастрофата, съобщи Степанов.

Останките са разпръснати на голяма площ (около 20 кв. км), каза той.

Росавиация: Самолетът се е разрушил на голяма височина

В Росавиация също представят версията, че разрушаването на конструкцията на самолета е настъпило на голяма височина.

Както съобщи представителят на Росавиация Александър Нерадко, за това свидетелства характерът на отломките на мястото на катастрофата.

„Нашите специалисти, участващи в разследването, заедно с египетската комисия, първи посетиха мястото на произшествието. То заема много голяма площ – над 20 квадратни километра, като зоната, в която са разпръснати останките от самолета представлява издължена елипса с дължина около 8 километра и ширина от около 4 километра. Всичко това свидетелства, че разрушаването на конструкцията на самолета е настъпило във въздуха на голяма височина“, каза той.

Нерадко заяви също, че разшифроването на черните кутии на самолета все още не е започнало.

Смирнов: Самолетът може да е влязъл в свредел

На свой ред президентът на Фонда за развитие на инфраструктурата на въздушния транспорт „Партньор на гражданската авиация“, председателят на комисията по гражданска авиация на обществения съвет на Ространснадзор, заслуженият пилот на Съветския съюз Олег Смирнов, счита, че А321 може да се е разпаднал във въздуха на две части след като е влязъл в свредел.

„С тази скорост –  172 км в час – този самолет не лети, той е преминал в критични ъгли на атака и е влязъл в свредел. Заради това въртене той може да се е разпаднал“, предполага Смирнов.

„Съществува така наречения критичен ъгъл на атака, който не бива да бъде превишаван, защото след превишаването му, подемната сила изчезва. Очевидно, тук те са надвишили критичния ъгъл на атака, екипажът е пропуснал това поради някакви причини и самолетът е влязъл в свредел. А по-нататък е започнал неуправляем хаос, при който пилотът не е имал възможност да отдели време, за да натисне копчето и да предаде, какво се случва на борда“, счита Смирнов.

Според него, скоростта на самолета рязко е паднала, защото може да е възникнал отказ на един от двигателите, или и двата.

Смирнов уточни, че пилотите са управлявали самолета на автопилот. „В началото те са излетели на ръчно управление, а когато са набрали височина, са включили автоматичен режим на полета, който трябвало да бъде включен до кацането“, каза експертът.

На автопилота се задава програма каква височина на подържа. На този самолет е била зададена програма за 10 200 метра, и автопилотът е работил добросъвестно, поясни Смирнов.

Той уточни, че ако по някаква самолетът губи тяга, то автопилотът продължава да работи, и увеличава ъглите на атака, които увеличават подемната сила на крилото, позволяващо да се подържа зададената височина.

В същото време експертът не изключва самолетът да се е разпаднал във въздуха заради взрив вътре или извън него.

Източници: А321 може да се е запалил във въздуха

Претърпелият катастрофа в Египет руски самолет може да се е запалил във въздуха, съобщиха пред ТАСС няколко източника от авиационните и транспортните структури на Русия.

„Термичните и физическите поражения на елементите на крилото, открито от руските експерти в зоната на катастрофата, свидетелстват за това, че самолетът може де се е запалил във въздуха“, заявиха събеседниците на агенцията.

„Въпреки това, не може да се каже категорично, че именно това е причината за катастрофата на самолета“, добавиха те. По думите на източниците, ще се работи върху всички версии за пожар. „За това се провежда и разследване“, поясниха те.