Какво означава признаването на юана като резервна валута?

Автор: Василий Якимкин*.

Преди дни МВФ реши да направи китайския юан световна резервна валута, наравно с американския долар, британския паунд, японската йена и еврото. Това решение ще влезе в сила на 1 октомври 2016 г. и за пореден път потвърждава общата тенденция на преход към по-масово използване на националните валути при разплащания.

Ръководството на Китай се надява рано или късно да детронира САЩ от световния финансов Олимп. За тази цел е необходимо Пекин значително да увеличи обема на международната си търговия в юани и в това отношение Русия е много подходящ партньор. Въпреки че Русия не успя да избяга от силното влияние на МВФ, нейната външна икономическа политика, чиято цел е да стесни влиянието на американския долар и търговските транзакции, намира разбиране и позитивен отклик в Китай. Ето защо, по обективни причини, делът на щатския долар в кошницата на резервните валути на МВФ постепенно ще намалява, а на юанът ще расте.

Добавянето на юана към кошницата с резервните валути е знаково събитие по пътя към по-нататъшната интеграция на китайската икономика в световната финансова система. Според критериите на МВФ Китай трябва да покрие редица важни параметри: голяма национална икономика, стабилна валута, както и солидни и ликвидни финансови пазари. Към момента Поднебесната напълно отговаря на тези изисквания на МВФ с изключение на последния пункт. Големи и ликвидни финансови пазари могат да имат само държави, които обезпечават пълна конвертируемост на своята национална валута, а за Китай това не винаги се случва гладко.

Курсът на юана, както винаги, е фиксиран, а валутното регулиране в Китай си остава доста строго. Достъпът до фондовия пазар на Поднебесната е разпределен по квоти. Точно затова тази стъпка на МВФ може да се тълкува като желание на инвеститорите, за да може Китай напълно да отвори пазарите си за инвестиционните компании. За Китай в този момент тази задача е сложна, защото много от успехите и достиженията му, включително относителната финансова стабилност, са свързани с факта, че финансовите пазари в страната са доста строго регулирани.

Решението на МВФ свидетелства, че китайската валута си проправя път към по-високи върхове: регионалните централни банки ще попълват резервите си с юани, а световната инвестиционна общност активно ще провежда операции на фондовите пазари в Поднебесната. Така, по оценки на редица експерти, континенталният юан може да прибави към играта минимум $1 трилион. По данни на SWIFT, за последните три години юанът е станал една от най-разпространените валути в света.

Докато през 2012 г. той е бил на 12-то място по честота на използване сред валутите, то през 2015 г. вече е на четвърто място. Все още обаче юанът не може да се мери по честота на използване с щатския долар (44,8%) и еврото (27,2%).

Благодарение на статуса на юана като резервна валута Китай ще усилва влиянието си в световната икономика и паралелно с това най-вероятно ще започне да води своя собствена игра. Китай ще се придържа към своя философия, в противен случай го застрашават световните спекуланти. Точно така в миналото беше победена Япония, чиито финансови активи бяха атакувани. Китай не иска до повтори грешките на  японците. На свой ред реформите, наложени от МВФ, неизбежно ще означават загуба на суверенитет, а Китай се опитва да избегне тази съдба.

 

*Василий Якимкин, доцент във Факултета по финансово и банково дело в Руската президентска академия за национално стопанство и публична администрация (РАНХиГС).

 

Източник: Руски Дневник.