Какво е Денят на Русия?

На 12 юни в Руската федерация се отбелязва един от най-младите държавни празници – Денят на Русия. На този ден през 1990 година първият Конгрес на народните депутати на РСФСР приема Декларация за държавния суверенитет на Русия, в която са провъзгласени Конституцията на Русия и нейните закони.

Нова независимост

Този празник остана противоречив за много жители на Русия. Хората не разбираха как така да се отбелязва загубата на държавността на страната им? Между другото на 12 юни 1991 година се случва и друго знаменателно събитие – Борис Елцин е избран за президент на РСФСР.

За мнозина въпросът „трябва ли да се празнува Денят на Русия на 12 юни?“ остава без отговор. С векове Русия е била самостоятелна държава, а опитите да се обяви, че сега това е „млада страна, която е само на 23 години“, изглеждаха донякъде странни.

Политфилософът Александър Дугин отбелязва, че празникът на руската самоидентичност трябва да се отбелязва в деня на нейно велико достижение. А такива в историята на държавата има предостатъчно.

„Мисля, че Денят на Русия трябва да се празнува в деня на някоя истински велика победа. Например на победата над тези, които са заплашвали историческото ни съществуване; на победата над окупаторите; на победата над нашите екзистенциални врагове“, казва Дугин.

Путин направи известен компромис като обяви 12 юни за Ден на Русия. Та нали от 2002 година вече не се празнува приемането на Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Сега този празник е посветен на страната като цяло.

12 юни и съвременна Русия

Социолози от центъра „Левада“ направиха допитване сред 1600 души как се отнасят към този празник. И се оказва, че 44% от анкетираните и досега са убедени, че той се нарича „Ден на независимостта на Русия“, а само 38% знаят, че това е „Денят на Русия“. Една пета от допитаните са се затруднили да отговорят в какво се е превърнала за тях независимостта.

Олег Руманцев, бивш ръководител на работната група, разработвала Декларацията, в отговор на молбата да изрази мнението си за празника, бе тъжен: „Това е денят на основите на конституционния строй. Затова името донякъде е неудачно. Та нали в Декларацията се провъзгласяват принципите на народния суверенитет и тя трябваше да стане ориентир за федерализма, да отвори пътя към новия Съюзен договор. Това е прекалено рационален празник, за да могат масите да го оценят, но много добър за това да се замислим докъде сме стигнали и натам ли вървим“.

Какво ще правят руснаците в Деня на Русия?

Въпреки всичко това, Денят на Русия си остава празник и неработен ден. Програмата за отдих на хората е разнообразна. Според допитването на центъра „Левада“ 14% от работещите руснаци ще прекарат 12 юни у дома, в семеен кръг, а 11% – на вилата или на село. Също толкова възнамеряват дори и в този ден здравата да се потрудят.

Всеки десети е планирал пътуване сред природата – да пече шишчета, да се препича на плажа. За 9% Денят на Русия не се отличава с нищо от обикновената събота или неделя, също толкова граждани искат да го използват просто за „почивка“. На 12 юни 5% планират разходки из града или в парка и по-далечни пътешествия. Да се повеселят, както се полага, искат 3%, а 2% – просто да се наспят. Още 2% ще прекарат почивния ден с приятели, а също ще отпразнуват много навреме съвпадналия на тази дата рожден ден – своя или на близки. От анкетираните 11% нямат конкретни планове.

Главното, както са отбелязали мнозинството граждани, е денят да се отбележи „достойно“, макар че в тази дума всеки влага свой смисъл.