Какво да очаква Русия след президентските избори в САЩ

Какво да очаква Русия след президентските избори в САЩ

Публикувано от:
Какво очаква Русия, след като бъде огласен резултатът от президентските избори в САЩ? Това е темата на редакционен коментар във “Ведомости”. Вестникът отбелязва, че хората в Русия следят с повишено внимание американските избори и това си има причини.

“Руският” фактор в днешните избори, независимо дали е реален, работи за имиджа на Москва.

Същевременно изборите потвърждават тезата за криза в западните демокрации, толкова важна за Кремъл, пише изданието, цитирано от Би Би Си и БТА.

“Нито евентуалната победа на Тръмп, нито на Клинтън не обещават съществени промени в руско-американските отношения – коментира политологът Фьодор Лукянов. – Разликата е само, че при победа на Клинтън със сигурност няма на какво да разчитаме, а при победа на Тръмп не се знае на какво да разчитаме.”

Според експерта независимо от изборния резултат няма никакъв шанс антируските санкции да бъдат отменени нито в краткосрочна, нито в дългосрочна перспектива.

“Комерсант” помества интервю с бившия посланик на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол, представен като близък съратник на Хилари Клинтън. Основен въпрос на всекидневника е дали ще се влошат двустранните отношения, ако Клинтън бъде избрана за президент.

Според Макфол Хилари Клинтън не е привърженичка на твърд курс спрямо Русия. От друга страна, тя няма да бъде президент, който би заявил, че цели подобряване на отношенията с Москва. Вместо това тя ще си постави известни цели, а после ще обмисли каква стратегия и инструменти да употреби за постигането им.

Бившият посланик напълно отхвърля възможността руско-американските отношения сериозно да се влошат при победа на Клинтън, дори до открит военен конфликт, както прогнозират симпатизантите на Тръмп.

“Само един луд би започнал война с Русия. Дори няма значение дали Путин е добър или не, дали Русия постъпва зле или добре в Крим и в Сирия. Най-важното е, че Русия притежава най-големия в света (може би след САЩ) арсенал от ядрени средства и все още е възможно взаимно ядрено унищожаване. Клинтън разбира, че не може да има война между Русия и САЩ. Тя не е луда”, казва дипломатът.

Интересът към Запада сред хората в Русия намалява, отбелязва “Известия”, който помества данни от допитване на социологическия център “Левада”.

Според 59 на сто от жителите на Русия например вече няма смисъл да се обръща внимание на антируските критики от Запад, тъй като Западът просто има желание да отслаби федерацията като негов силен конкурент.

Същевременно се запазват антиамериканските нагласи сред населението на Русия – на фона на конфликтите със Запада заради Украйна и Сирия те излязоха по-стабилни от предишните вълни на антиамериканизъм, отбелязва Карина Пипия, експерт от “Левада”.

Според аналитика Андрей Кортунов хората в Русия се влияят от медиите. При все това кризата в отношенията със Запада вече не е толкова остра, независимо че антируските санкции не се вдигат, остават и големите разногласия по много въпроси, добавя той.

“Кризата не може да се поддържа до безкрай в това състояние. И у нас, и в Европа има известна умора от нея. Хората виждат какви проблеми се появяват в света, имат желание да тръгнат към възстановяване на отношенията. Мнозина наблюдатели на Запад приканват да бъдат вземани предвид становищата на Русия. И сега това личи повече, отколкото преди две години, когато кризата едва бе започнала да пикира”, казва Кортунов.

Източник: Блиц