Кадиров: Чеченският народ е сигурен, че изборът да остане с Русия е бил верен

Рамзан Кадиров коментира думите на президента Владимир Путин за решението на първия президент на Чечня – Ахмад Кадиров, и народа на републиката да останат в състава на Русия, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Благодарен съм на президента на Русия Владимир Путин за високата оценка на гражданския, политическия и военен подвиг на първия президент на Чеченската република, героя на Русия Ахмад Кадиров, който по зова на сърцето си встъпи в борба с международния тероризъм и при подкрепата на федералния център я спечели. Владимир Владимирович е абсолютно прав, когато казва, че никой не е принуждавал Ахмад Кадиров да избере този път, той сам е стигнал до извода, че Чечения трябва да бъде с руския народ и с Русия. Това действително е съответствало на интересите на чеченския народ“, се казва в съобщение на страницата на Кадиров в Instagram.

„Ахмад Кадиров постигна провеждането на референдум, по време на който чеченският народ за първи път в своята хилядолетна история получи правото на осъзнат избор. Разбира се провеждането на референдум без твърдата подкрепа на Владимир Путин не беше възможно. По време на всеобщото гласуване нашият народ подкрепи курса на Ахмад Кадиров и президента на Русия, отдавайки гласовете си за единство с Русия и народите на Русия. Мога да ви уверя, че най-независимото проучване винаги ще покаже увереността на чеченския народ в правотата на избора, ще покаже, че нашият народ решително подкрепя президента Путин, неговата външна и вътрешна политика“, заяви изпълняващият длъжността държавен глава на Чеченската република.

Коментирайки факта, че главата на Чечня публикува видео с един от опозиционерите в прицела на снайперистка пушка, президентът Владимир Путин по време на „пряката линия“ напомни, колко сложно се е развивала съдбата на чеченския народ и нейния сегашен ръководител.

„Разбирам за кого говорите. Това е един от ръководителите на нашите региони – Чеченската република. Той започна с това, че воюваше с нас в гората заедно с баща си. Никой не е принуждавал бащата, той сам реши, че Чечения трябва да бъде с Русия. Със същите убеждения работи и Рамзан Кадиров. Такива хора са готови да рискуват всичко в името на интересите на народа си. Но вие разбирате какви хора са това. Но да формулираме отношението си към опонентите по краен начин не помага на стабилността в страната. Надявам се, че това ще се промени. Възможно е да има и мои пропуски в това отношение“, призна президентът.