Кадиров: слуховете за гонения срещу гейовете се раздуват за пари

Чеченският президент Рамзан Кадиров смята, че информацията за гонения на хомосексуалисти в републиката, разпространявана от правозащитните организации, не отговоря на действителността и се разпространява с цел получаване на печалби. Това той заяви в интервю за телевизия НВО, предаде ТАСС

„По този начин нашите подли, продажни правозащитници, които през цялото време заблуждават, да ги наречем така, американските власти, получават копейки. И много хора ще напуснат Москва – видите ли, Кадиров ги преследва, те са принудени да отидат в Европа, а те там ще печелят пари“, заявява Кадиров.

Обръщайки се към журналистите, чеченският ръководител уточнява: „Вие при нас сте, ако не се лъжа, за втори път. Би трябвало сами да сте забелязали, че ние сме абсолютно демократична република, със свобода на словото. Хората живеят щастливо. Абсолютно всичко, което се говори за нас, са пълни глупости“.

Журналистът от НВО твърди, че в разговора си с него Кадиров е допуснал, че хомосексуалистите в Чечения ги наказват собствените им роднини

Преди това в различни медии се съобщаваше, че в Чечения гейовете са подложени на гонения. Във връзка с тези публикации пълномощникът по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова се обърна към правозащитните органи с молба тази информация да бъде проверена.