Кадиров призова Ердоган да екстрадира избягалите от Чечня и укриващи се в Турция терористи

Изпълняващият длъжността ръководител на Чеченската република Рамзан Кадиров се обърна към турския президент Реджеп Тайип Ердоган с призив да бъдат екстрадирани избягалите от Чечня и укриващи се на турска територия терористи. Той заяви също, че ако за терористичния акт в истанбулското летище е виновен Ахмед Чатаев, то отговорността за неговите действия трябва да поемат спецслужбите на Запада, Грузия и други страни, предаде ТАСС.

„Радвам се, че отношенията между Русия и Турция се нормализират. Още веднъж моля президента на Турция Ердоган да вземе решение за екстрадиране на терористите“, написа Кадиров на страницата си в Instagram.

Той подчерта, че неведнъж е молил турското ръководство за екстрадирането на терористите, назовавайки конкретни имена. „Ако турските власти се нуждаят от данни за терористи, за пореден път ги назовавам: Тархан Газиев, Ахмад Умаров, Ахмад Патаев, Ширвани Басаев, Махран Саидов, Ризван и Усама Якубови, Асланбек Вадалов, Мовсар Чатаев, Хади Аласханов, Рустам Наурбаев, Ширвани Басаев, техният идеен наставник Мовлади Удугов. Лично аз в Анкара предупредих тогавашния министър на МВР Бешир Аталай за заплахата от тяхна страна. Увериха ме, че ще бъде взето решение за тяхното екстрадиране, но никакви действия не последваха“, пише Кадиров.