И най-зомбираните украинци започват да „прозряват“

На 4 септември се състоя пресконференция за журналисти, която даде певицата Руслана,генерал-полковник в запас В. Рубан и други ключови фигури. Те изказаха в ефир неща, които не се харесаха на украинските медии, а още повече на киевските власти, предаде тв канала „Звезда“.

Една от най-яростните активистки на Майдана от февруари и буквално допреди 1 седмица, популярната украинска певица Руслана заяви, че след посещението си на Донецк вече е на съвсем друго мнение. Автомобилът на звездата попаднал под обстрел, като шофьорът й бил ранен в рамото. Певицата е видяла в Донбас това, което украинските медии не излъчват. Била е потресена от факта, че всъщност там свои убиват свои – всички са украинци.

Руслана призна, че много съжалява, че така силно се е лъгала. Певицата изрази огромното си разочарование и от украинския президент Петро Порошенко и правителството му.

Звездата разказа за срещата и разговора си с премиера на Донецка народна република Александър Захарченко. Според думите й, след общуването с него тя е „прозряла“, че той е истински патриот на земята си и „чуждо не му е нужно“, че той не е нападал никого, а просто защитава земята си, семейството си от безсмисленото нашествие на украинската армия.

Генерал-полковник в запас В. Рубан, поясни, че е време да се започнат мирни преговори, преди да са избили генофонда на украинската държава.

На 4 септември, оцелелите бойци от частните наказателни батальони „Днепър“, „Азов“ и „Айдар“, се събраха пред администрацията на президента Порошенко с призив да бъдат прекратени кръвопролитията в Източна Украйна.

Към бойците, които размислиха да воюват с опълченците, се присъединиха и други хора – майки, съпруги на воюващите в Донбас и всички онези, на които не им е безразлична трагедията. Тук е моментът да напомним, че подобни митинги често се провеждат в Западна Украйна – майки и жени на военни не искат техните близки да загиват във войната. Напомняме, че числото на изчезналите безследно украински военни е огромно. Кивските власти премълчават истинските цифри.

В Украйна е създаден сайт за онези, които са издирват близките си, изпратени в зоната на военни действия в Източна Украйна и изчезнали безследно. Колко време ще просъществува този сайт срещу мобилизацията, не е известно, но други възможности за обединение между майките и жените на военните, няма.