И за това ли е виновна Русия

В последно време западните медии си намериха нова занимавка. В пресата се появиха редица антируски публикации, свързани с мащабната бежанска вълна, заляла Европа. Как това е свързано с Русия?

Някои анализатори сочат, че проблемите произтичат от руската военна подкрепа на режима на Асад, в резултат на което в Стария свят започват да прииждат преселници от Близкия Изток.

Експертът по въпросите за националната сигурност от Fox News Кетлин Макфарлънд например твърди, че през последните седмици Русия е увеличила военното си присъствие в Сирия, и заедно с Иран се опитва да укрепи властта на правителството на Башар Асад. Тя отбелязва, че вината за това е на Путин. Но това не е всичко. Госпожа Макфарлънд отива по-далеч. Тя изтъква, че Русия и Китай се готвят заедно да действат срещу Америка. Не се уточнява, как именно, но това очевидно са подробности. Най-важното е да се роди интригата.

По всичко личи, че сега Западът се опитва да изкара Руската федерация заплаха номер Едно за света, а бежанците са само един удобен според него повод, който естествено може и трябва да се интерпретира по нужния начин.

Според мнението на руския експерт Иван Коновалов, западните политици обръщат всичко с главата надолу. Любима тема за тях бе Втората световна война, а сега се появи и още по-актуална, свързана с гражданската война в Сирия. Трябва да се отбележи, казва Коновалов, че основно хората бягат от Либия, където събитията бяха провокирани, ще напомним, от Франция и сетне подкрепени от НАТО, а сирийците се спасяват от ИД.

Изминаха четири години, и сега се опитват да ни убедят, че пак е виновна „лошата Русия“. А на въпроса, на кого е изгодно това, има прост отговор – на САЩ. Точно те се стремят да променят матрицата на Евросъюза и Европа като цяло и да направят Евроатлантическия алианс още по-управляем. Манипулациите им целят да подчинят изцяло Стария свят, който им е необходим като плацдарм срещу Русия. РФ за тях е главният враг. Те я превърнаха главната „заплаха“ за европейците.

Изобщо, след Втората световна война отношенията между Европа и САЩ постепенно приеха формата защита срещу суверенитет. Само че, какво общо има Русия със европейското късогледство?

Автор: Наталия Александрова