Италия е против ”автоматичното” удължаване на санкциите срещу Русия

Италия не одобрява „автоматичното“ удължаване с половин година на санкциите срещу Русия и смята, че е нужно темата да бъде обсъдена на дебат, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източници от Брюксел.

Италия предлага „политически дебати“, които да обсъдят въпроса с удължаването на санкциите срещу Русия.  Техният срок изтича на 31 януари 2016 г. Предполага се, че ЕС ще обсъди евентуалното им удължаване на среща на постоянните представители на страните членки тази неделя. Преди това се очаква на 14 декември решението да бъде одобрено от лидерите на външното министерство на Европейския съюз, а формално да бъде обявено на срещата на високо ниво на 17-18 декември в Брюксел.

Руското издание твърди, че Италия не одобрява „автоматичното“ удължаване на санкциите с още шест месеца и италиански представители са се обърнали към Люксембург, председателя на съвета на ЕС, с предложение въпросът да бъде обсъден на дебат.

Отношенията между Русия и Европейския съюз се влошиха поради ситуацията в Украйна, припомня РИА Новости. В края на 2014 г. ЕС и САЩ от конкретни санкции срещу физически лица преминаха към мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на стоки от държавите, които въведоха санкции срещу нея. През юни 2015 г. руското правителство удължи ембаргото с още една година – до 5 август 2016 г.