Историята на кино „Шипка” в гр. Самара

По време на борбите за освобождение от турското иго 1876 -1877 г. в Самара е създаден комитет за подкрепа на славянския народ, а самарският губернатор Пьотр Владимирович Алабин предложил да се изработи знаме, което да символизира духовното единство на руския и българския народи.

Алабин Петр Владимирович.jpg

Пьотр Владимирович и неговата жена Варвара Всилиевна взели активно участие в осъществяването на идеята за създаване на знамето и връчването му на българското опълчение. Самарското знаме е избродирано от монахините на Ивертския манастир.

Iversk monast Samara.JPG

Алабин лично го е предал на 3-а дружина на българските опълченци около град Плоещ. Предавайки знамето, бъдещият пръв губернатор на София Пьотр Алабин казал:„Отдалече, през цялата руска земя, знамето е донесено на вас като живо свидетелство за това, че то ви се дава не от някакво ъгълче на Русия, а от цялата руска земя. Вървете под сянката на това знаме! Нека то да бъде залог на любовта на Русия към вас. Нека то да бъде знаме на въдворяването във вашата многострадална страна на вечен мир, спокойствие и просвещение”.

Българските дружини и руските воини са се сражавали и загивали под него на Шипка и при Шейново.

През цялото последващо време и българите и жителите на Самара пазят спомена за тези събития.

През 1975 година в Самара е открито кино „Шипка” в чест на подвига на руските войници на прохода Шипка. Сградата се намира на улица „Стара Загора”. Самара и Стара Загора са побратимени градове.

Бывший кинотеатр "Шипка"

walks_stara_zagora

На 31 октомври 2014 година на сайта Avito е било публикувано съобщение за продажбата на сградата на кино „Шипка”. Тогава на сайта change.org  се появява петиция на жителите на Самара до Губернатора и Президента на страната с настояване сградата да се върне на държавата.

В петицията жителите на Самара не само искат да се възстанови държавната собственост на кино „Шипка” , но там да се открие музей на руско-българската дружба и да се показват патриотични филми.

Властите на Самара са загрижени за съдбата на кино „Шипка”. Както пише пресслужбата на градската администрация „общината и областното правителство мислят по въпроса за възможно купуване на сградата. В перспектива се планира „Шипка” да си върне културния профил”.

«Шипка» – това е отражение на цяла епоха, един от символите на нашия град, който рискуваме да изгубим завинаги. Трябва много да не обичаш своя град, за да докараш здание с такова значение до сегашното състояние…», – смята Главата на администрацията на Самара Олег Фурсов.

Планира се собствеността върху сградата на бившото кино „Шипка” да бъде върната на Самара през 2016 година.

http://samara.ru/read/72967

http://samara.spiti.ru/object-332/1