„Ислямска държава“ пое отговорността за нападението в руския азиатски град Сургут

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорността да нападението на въоръжен с нож мъж в руския град Сургут.

Съобщението е на агенция „Ройтерс“, на която се позоваха АФП и РИА-Новости. „Ройтерс“ на свой ред се позовава на контролираната от ИД агенция „Амак“

„Екзекуторът с ножа в град Сургут в Русия е войник на „Ислямска държава“, гласи съобщението в „Амак“.

Днес по обед в центъра на града мъж маска на лицето нападна минувачи с нож в ръце и рани седем души. Четирима от тях са в тежко състояние. Той бе застрелян от полицията, след като оказа съпротива при опита да бъде задържан.

По предварителни данни това е местен човек, роден през 1994 година. Властите проверяват информацията, че той има психически разстройства.

Кметът на града Вадим Шувалов се обърна към жителите с призива да съхранят спокойствие и да се въздържат от прибързани изводи.

БГНЕС припомня, че 360-хилядният град Сургут се намира 2889 км източно от Москва отвъд Урал, в Западно-Сибирската равнина. Той е част от богатия на нефт Ханти-Мансийския автономен окръг. В него има мюсюлманско население, но то се брои на пръсти. Фактически това е азиатската част на Русия. Ако е вярно съобщението на ИД, излиза, че тероризма разширява границите си и навлиза в райони, където доскоро се смяташе, че не са него „терен“. В него има мюсюлманско население, но то се брои на пръсти.

Източник: БГНЕС