„Ислямска държава“ екзекутирала и руски инженер?

Руското посолство в Сирия проверява информацията, че руският гражданин Сергей Горбунов е бил екзекутиран в страната от екстремисти от „Ислямска държава“, съобщи агенция ТАСС, цитирана от fakti.bg .

Руски медии предадоха тази новина, тиражирана първоначално от американското издание „Ню Йорк Таймс“.  Според него, руснакът е бил похитен от ислямисти през октомври миналата година. Заедно със заложници от други държави той се намирал в сирийския град Рака.

От края на 2012 г. в Сирия са били отвлечени най-малко 23-ма чужденци, като 15 от тях бяха впоследствие освободени. Според изданието, за всеки от тях са били платени поне по 1,6 млн. фунта стерлинги средно. Петима заложници бяха екзекутирани.

Терористите искали да разменят Горбунов за своя съратник Халид Сулейман от Саудитска Арабия или да получат През октомври 2013 г. в YouTube бе публикуван запис, в който руският инженер казва, че ако Москва не изпълни исканията на похитителите, те ще го убият. След отказа на руското правителство да плати откуп, заканата е била изпълнена. Според „Ню Йорк Таймс“ Горбунов е би ликвидиран през пролетта на тази година.