В Иркутск презентираха най-новия пътнически самолет МС-21

В Иркутск презентираха най-новия пътнически самолет МС-21

Публикувано от:

Новият средномагистрален пътнически лайнер МС-21-300 бе представен за първи път в Иркутския авиозавод, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

В церемонията участваха руският премиер Дмитрий Песков, вицепремиерите Аркадий Дворкович и Дмитрий Рогозин, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, както и президентът на производителя на МС-21, корпорацията „Иркут“, Олег Демченко.

„Преди няколко години решихме да направим самолет, който да заеме достойно място на световния авиопазар. Убедени сме, че МС-21 ще бъде най-добрият в своя клас. Днес бих искал да благодаря на конструкторите, инженерите, работниците, ръководителите на предприятия – вложи–ме в самолета не само най-напредналите технически решения, но и своята душа“, каза Демченко на презентацията на машината.

Той отбеляза, че представянето на самолета е „само началото“. Първият полет на МС-21-300 ще се проведе след резултатите от тестовете на земя. За момента той се планира за декември 2016 – февруари 2017 година. Първата доставка на клиент е планирана за края на 2018 година.

МС-21 е ориентиран към най-мащабния сегмент на световния пазар. Композитното крило с голямо удължение, увеличеният диаметър на фюзелажа, двигателите и системите от последно поколение, благодарение на които се понижават експлоатационните разходи, ще увеличат комфорта за пътниците и ще удовлетворят изискванията на евентуалните норми за въздействие върху околната среда.

Разработчиците уверяват, че МС-21 ще даде на авиокомпаниите възможност да съкратят времето за престой на летището с 20%. Широката централна пътека и отделения за багаж позволяват на пътниците бързо и удобно да влизат и излизат от машината.

Семейството на МС-21 включва два модела: МС-21-200, който може да превозва от 132 до 165 пътници и МС-21-300 за от 163 до 211 пътници.

Самолетът може да се използва във всички климатични пояси.

Към момента „Иркут“ имат „твърди“ заявки за 175 лайнера, както и евентуална възможност за още 100. „Аерофлот“ вече е поръчала 50 самолета, като началото на доставките е планирано за 2018 година.