Иркутск – източният Париж или столицата на Сибир

Иркутск е един от най-големите градове в необятната руска тайга, наричан къде на шега, къде на сериозно „столицата на Сибир“. Други пък го наричат „източния Париж“. Намира се на пътя на транс-сибирската железопътна магистрала. Това е малко популярна дестинация за туризъм, но решите ли да се отправите на пътешествие там, представите ви със сигурност ще се преобърнат на 180 градуса. Градът е административен център на Иркутската област и има население от близо 600 хиляди души. Основан е през 1661 г. на бреговете на река Ангара и до вливащата се в нея река Иркут.

Иркутск

През 1879 г. е бил разрушен почти до основи от унищожителен пожар. Дълго след това кошмарно събитие в града е действал закон, който забранявал строежа на дървени сгради в ценъра на града. Освен процъфтяващ търговски град, в по-стари времена Иркутск е бил известен и като място, където са изпращали политическите престъпници.

Иркутск

Мястото, на което се намира този любопитен град, е обживяно още преди петдесет хиляди години. Тук археолозите са открили останки от древни жилища още от бронзовата и железната епоха.

Иркутск

В началото на миналия век население нараства лавинообразно. Въпреки суровите условия на Сибир днес Иркутск е един от добре устроените градове в Русия и в него има десетки прекрасни места, които туристи от цял свят идват да посетят. На 60-ина километра от града е легендарното езеро Байкал –  известно като най-старото, най-дълбокото, най-чистото и най-обемното езеро в света, което е и основната туристическа дестинация в района.

Байкал най-големият резервоар на сладководна вода на Земята. Езерото и крайбрежните територии се отличават с уникално разнообразие на флората и фауната, като по голямата част от видовете са ендемити и не се срещат никъде другаде по света. Местните жители наричат Байкал море, макар че е сладководен басейн. Районът около Байкал и Иркутск е силно сеизмичен и редовно има земетресения. Учените все още търсят връзка между този феномен и факта, че огромното езеро е оцеляло вече около 30 милиона години, докато всички останали езера по света се заблатяват и изчезват за много по-кратки периоди.

Байкал

Езерото е популярна туристическа атракция през лятото, а и през зимата, когато почти задължително се покрива с дебел слой напълно прозрачен лед.

Забележителностите в Иркутск са много и все любопитни за разглеждане: къщите, където са били заточени някога декабристите, Музеят на историята на града, Геоложкия музей, Музей Сукачев, църквите Възнесение, Богоявление, Светия Спасител. Градът е културният център на областта и в него има много концертни зали, тридесет библиотеки, в най-старата от които се държат над 90 000 тома. В Иркутск можете да видите и уникалния нерпинариум – мястото, където можете да видите от близо невероятните сибирски тюлени (нерпи).

Въпреки пожара от края на 19 век и днес в Иркутск могат да се видят на 700 от характерните богато резбовани дървени сгради – паметници на културата. Най-известната от тях безспорно е Дантелената къща, покрита с изключително фина и детайлна резба.

Източник: http://idi.bg/