Ирина Бокова в Китай – ЮНЕСКО получава награда за образованието на жените

Момичетата и младите жени все още са изправени пред множество бариери за свободното им навлизане в образованието – бедността, предразсъдъците, насилието. Трайният мир и устойчивото развитие са просто немислими, докато съществува такова неравенство„, каза Ирина Бокова по време на церемонията по връчването на награда на ЮНЕСКО за образование на момичета и жени в Пекин. Наградата, създадена през 2015 г. и финансирана от КНР, е отличие за изключителни постижения, допринасящи за развитието на образованието за момичета и жените.

Първата дама на Китай проф. Лиюан Пин,  посланик на добра воля на ЮНЕСКО за образованието на момичетата и жените, подчерта, че „правото на равен достъп до образование е в основата на развитието на човечеството, но все още има да се извърви дълъг път.“

Ирина Бокова с министъра на външните работи на Китай Ван Ли.
Ирина Бокова с министъра на външните работи на Китай Ван Ли.

Двамата лауреати, наградени за своите иновативни проекти, са Дирекцията за ранно детско образование към Министерството на образованието и културата на Индонезия, и Организацията на студентките от Зимбабве „Нетуърк тръст”.

По-късно Ирина Бокова се срещна и с външния министър на Китай, с когото обсъдиха сътрудничеството между ЮНЕСКО и Китай за постигане на целите на устойчивото развитие и траен мир.