Иракски депутат: Турция нарушаваше многократно въздушното пространство, за да бомбардира кюрдите

Коментирайки свалянето на руския бомбардировач Су-24 в Сирия от турските ВВС, бившият съветник по въпросите на националната безопасност на Ирак Мувафак ар-Рубаи заяви пред RT, че Турция често нарушава въздушното пространство на страната.

„Иска ми се да кажа следното на господин Ердоган. Той нарушаваше въздушното пространство на Ирак в течение на последните 12 години, за да нанася удари по Работническата партия на Кюрдистан и отрядите на народната самоотбрана. Нито една терористична организация не може дълго да се задържи самостоятелно без помощта на съседна държава, в този случай това е Турция. Няма съмнения, че Турция косвено помага на „Ислямска държава“, подчерта иракският депутат.

„Бих искал да обърна внимание на факта, който не намира отражение в международната преса – имам предвид лечението на терористите от ИД. Тях ги лекуват в турски болници, както в пограничните райони, така и вътре в страната. Имаме информация от нашите разузнавателни служби, съгласно които ранените терористи от ИД са лекувани даже и в Истанбул“, разказа ар-Рубаи.

„За последните осем месеца „Ислямска държава“ успя да продаде нефт за $800 млн. на турския черен пазар. И всичко това се случваше под носа на турското разузнаване и службите за безопасност. И аз изобщо не се съмнявам, че турските власти прекрасно знаят за тези сделки и си затварят очите“, добави той.