Интервю със Симеон Кулиш

Интервю за rusofili.bg даде младежкият председател на Национално движение „Русофили” във Варна Симеон Кулиш. Ето какво сподели той за читателите на изданието, по въпроси, свързани с организацията, която ръководи, както и по важни политически теми.

Г-н Кулиш, успява ли варненската организация на Русофили да привлече млади хора, които да членуват в нея?

Да, успяваме да привлечем млади хора. С гордост заявявам, че в основата на НД Русофили Варна е именно Младежкият клуб на организацията. За близо една година успяхме да удвоим своите членове и вече сме 32 души, като последните трима се включиха преди броени дни, на 11.12.2015 г.

На мода ли е русофилството сред българските младежи, като имате предвид колко много от тях се увличат по западните идеи, представени им като лъскав търговски продукт?

Любовта към Русия не е умирала през годините, но действително се забелязва едно силно Западно влияние сред подрастващите. Не може нещо, което ти е в кръвта и си го носиш в гените да бъде така лесно отнето. Модерното е временно и не може да бъде трайно. Русофилството в България не е мода, то е традиция!

Валидно ли е според Вас деленето на русофили и русофоби в България, датиращо още от годините преди Освобождението? На какво се дължи подобно разделение и представлява ли то политическо явление, характерно само за нашето общество?

„Филствата” и „фобствата” съществуват навсякъде, във всички общества. Аз изхождам от тезата, че не може да бъдеш какъвто и да било „фил”, ако не си преди всичко патриот. Всичко останало е следствие и се дължи на твоето лично усещане. Безспорен факт е, че русофилите след Освобождението до наши дни са най-многобройната общност в България и това си има своето историческо обяснение. 

Какво е характерно за русофилството в България в съвременния живот?

Главно, то е насочено в областта на политиката. Предпочитанията към личности в тази сфера, което е разбираемо и смятам нормално, предвид международната обстановка, особено през последните няколко години. Но не това трябва да бъде в основата. Все по-рядко се говори за руска култура, особено за литература, а тя е необятна, също като руската душа.

Какво е характерно за дейността на Русофили в страната? Какви са целите, които организацията си поставя?

В национален мащаб организацията си поставя няколко основни цели, сред които е и изучаването на руски език в детските градини и училищата. Една инициатива, която е вече традиция за нашата организация. Провеждат се редица литературни и музикални конкурси, както и обществени дискусии на исторически и геополитически тематики.

Какви са инициативите, които организацията, в която членувате, използва за привличане на нови членове?

Ще говоря на местно ниво какво правим. През изминалата година имахме няколко инициативи и мероприятия, които бяха с широко обществено значение. Традиционно отбелязахме Стара Руска Нова година, където всеки имаше възможност да демонстрира своите певчески, поетични и танцови заложби. През месец февруари бяхме съорганизатори на митинг, на който казахме „Не на войната!” в Украйна. По случай 70г. от края на Втората световна война, организирахме заедно с Клуб приятели на Москва научна конференция на тема: „70 години от Победата над фашизма”. На 4 август, 2015 в град Белослав, област Варна, осъществихме концерт на Наталия Сорокина – солист в „Петербургски концерт“, която изпълни популярни руски народни и естрадни песни и романси. В началото на месец септември организирахме публична дискусия на тема: „Минало, бъдеще: Умеем ли да пазим историята си и какъв е пътят на България днес?” с гост-лекторите от ШУ „Епископ Константин Преславски” доц.д-р Васил Параскевов и доц.д-р Стефан Минков, както и д-р Олег Бенов, завеждащ отдел и музей за нова история при РИМ – Варна. На 25 ноември запалихме свещ в памет на загиналия руски пилот на турско-сирийската граница и поднесохме цветя в знак на съпричастност към руския народ пред Консулството на Руската федерация във Варна.

Както се вижда и от инициативите ни, се стараем да популяризираме руската история и култура сред младите, да запознаваме варненската общественост с връзките, които сме имали и имаме с Русия, да докажем, че връзката между българи и руснаци не може да бъде скъсана от времето или от която и да било външна сила или партия. Взаимната любов и уважение между двата народа е реалност и не е митологема!

Интервюто проведе – Мая Джамбазова, кореспондент за Варна