Инспекторите на НАТО търсят в Русия смисъла на своето съществуване

Този месец беше поставен рекорд по брой на военните проверки, извършени на територията на Русия от чуждестранни експерти. Тази дейност е свързана с опитите им да открият признаци на подготовка за агресия срещу Украйна. Въпреки че, инспекторите не успяха да открият такива признаци, това не означава, че сега антируската истерия на Запад ще намалее.

В Русия започна работа група от военни инспектори от Франция. Тяхната мисия е да изучат от въздуха руските територии, граничещи с Украйна. По-рано, в рамките на изпълнението на договора „Открито небе”, полети над някои райони на Русия и Беларус извършиха инспектори от Съединените щати и Канада. Освен това, украински офицери посетиха Белгородска и Курска област. И още „извънреден наблюдателен полет” над южните райони на страната извърши група от инспектори, състояща се от украинци, американци и канадци. Разбира се, толкова бурната активност на чуждестранните инспектори е свързана с последните събития в Украйна, твърди военният експерт Виктор Литовкин:

– През февруари и март имаше сериозна ситуация в Украйна и в Крим. А Русия по това време провежде голям брой учения в Западния и Централния военен окръг. Нашите партньори по Виенското споразумение и по договора „Открито небе” искаха да проверят, доколко действията на нашите войски съответстват на обявените в документите. Още повече, че на Запад беше вдигнат шум, твърдеше се, ние смятаме да изпратим войски на територията на Украйна.

На чуждестранните инспектори беше дадена възможност да поговорят с командването на руските части и подразделения, да изучат маршрутите на движение и местата на дислокация на военното оборудване и личния състав. Въпреки това, те не успяха да открият признаци на подготовка за нахлуване в Украйна, каза експертът Максим Братерски:

– Мисля, че инспекторите са изпратили докладите си за резултатите от своите проверки на съответните органи. Затова хората в НАТО, които професионално се занимават с проблемите на сигурността, знаят, че няма непосредствена военна заплаха. Това не означава, че те ще прекратят своята реторика, тъй като тя до голяма степен има вътрешнополитически причини. Но все пак, мисля, че част от опасенията, ако наистина е имало такива, са премахнати.

Братерски обясни, че поддържането на мита за руската заплаха е изключително изгодно за НАТО. След края на „студената война”, съществуването на този блок фактически загуби смисъл. Той няма глобален враг в Европа, а жителите на страните, които влизат в Алианса, се отнасят негативно към операциите в други части на света. Сега, когато Москва е представяна като агресор на Запад, лидерите на НАТО ще могат да използват този страх, за да оправдаят съществуването на този блок.