Индипендънт: Всички терористи от Париж имат европейски паспорти

Твърденията, че рязкото увеличаване на броя на бежанците към Европа от Сирия е позволило на джихадистите да се промъкнат във Франция, Германия и Белгия, без да се регистрират и да бъдат забелязани, бяха разпространени след поредицата от терористични атаки, в които загинаха 129 души, а стотици бяха ранени в Париж.

Паспортът, намерен близо до тялото на единия атентатор-самоубиец пред стадион „Стад дьо Франц”, който е на 25-годишния сирийски гражданин Ахмед Алмухамед увеличи паническите заглавия: „Париж, атакуван от терорист, спасил се след потъването на бежанската му лодка край Гърция” и „джихадисти се промъкват в Европа като фалшиви сирийски бежанци”, пише „Индипендънт“. Според гръцкото правителство паспортът е бил използван от някой, който е пристигнал на гръцките острови през октомври, след което бил използван отново за преминаване в Сърбия.

Появиха се информации, че документът за самоличност е откраднат или фалшив, направен в Турция. Френските следователи разследват и тезата паспортът да бъде „подхвърлен” на мястото до стадиона, като част от сложен план за пропаганда на „Ислямска държава”, която е искала да се възползва от бежанката криза. След тези разкрития Полша се отказа от уговорката за приемането на хиляди сирийски бежанци, предварително съгласувани в рамките на системата за бежанските квоти.

След атаките повече от 420 000 души подписаха петиция, призоваваща Великобритания да „затвори границите си“. Появиха се и призиви хората да не обвиняват бежанците и да ги използват като изкупителни жертви. Така че каква е истината зад самоличността на заподозрените терористи? Информацията, която може би ще хвърли повече светлина върху реакциите за бежанците е, че посочените заподозрени не са пристигнали е Европа наскоро от Сирия или откъдето и да е другаде, а са родени и израснали в Белгия и Франция.

А ето и самоличността на известните до този момент терористи: Абделхамид Абаауд – 27-годишен белгиец, Билал Хадфи – 20-годишен французин, живеещ в Белгия Исмаил, Омар Мостефай – 29-годишен французин, Сами Амимур – 28-годишен французин, Ибрахим Абдеслам – 31-годишен французин, живеещ в Белгия Салах Абдеслам – 26-годишен французин, живеещ в Белгия Хамза Атоу – 26-годишен белгиец, Мохамед Амри – 27 –годишен белгиец, роден в Мароко. Деветият заподозрян все още не е идентифициран. Известно е, че е използвал откраднат паспорт с името на 25-годишния Ахмад ал Мохамед.

Източник: bgnes.com.