Имперски балет с два спектакъла в София през февруари

След 10  годишна пауза световно известната балетна трупа отново ще зарадва българската публика, съобщиха организаторите на събитието. На 10 февруари в зала 1 на НДК ще бъде представен балета „Лебедово езеро”, а на 11 февруари – емблематичнитe за трупата постановки „Болеро” и „Кармина Бурана”.  

BOLERO

Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Большой театр” Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на „Большой” и „Мариинский” театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят от Япония, Китай,  Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ.

С балета  си сътрудничат най-големите звезди – Майя Плисецкая, Патрик Дюпон/Парижка опера/, Фарух Рузиматов, Диана Вишнева /Мариинский театър/ Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко/Большой театр/, Владимир Малахов и Джулия Кент/Американски балетен театър/, Тамие Кусакари/Япония/ и много други.

Спектаклите, поставени от Имперския руски балет, са в „Златния фонд” на световното балетно изкуство.

Билетите са вече в продажба онлайн в Ивентим БГ  и от 5 декември на касата на НДК. Цени от 25 лв. до 75лв.