Има още заподозрени покрай арестувания руски министър

Има още заподозрени покрай арестувания руски министър

Публикувано от:

Нови заподозрени може да има в наказателното дело за изнудване и подкуп, образувано против уволнения вчера икономически министър на Русия Алексей Улюкаев. Това съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на ненаименуван източник, близък до следствието.

Той е подчертал, че засега в делото за вземане на подкуп от компанията “Роснефт” фигурира само един човек – отстраненият от длъжността му министър. Но било “напълно възможно” да се появят други и то “в най-скоро време”.

Улюкаев беше арестуван в понеделник по подозрения в корупция, свързани с компаниите “Роснефт” и “Башнефт”, което предизвика сътресения в целия икономически блок в руското правителство.

За разработката от по-рано е бил информиран президентът Владимир Путин, който вчера следобед уволни министъра.
Алексей Улюкаев е бил следен няколко месеца, а телефонните му разговори са били подслушвани, съобщи вчера говорител на Руския следствен комитет.

Силовите структури може би не са следили само бившия министър на икономическото развитие, но и други служители, съобщи днес руският “Ведомости”, цитиран от Интерфакс.

Всекидневникът се позовава на ненаименуван висш сътрудник на едно от силовите ведомства.

В разработката на органите според него са били поне още четирима души, сред които и вицепремиерът Аркадий Дворкович и помощникът на президента Андрей Белоусов. И двамата публично са се изказвали против продажбата на «Башнефт» на «Роснефт, напомня вестникът.

“Ведомости” цитира и федерални служители, според които сред всички ръководители от икономическия блок Улюкаев е бил най-уязвим.

Той обаче е имал силна подкрепа в лицето на Дмитрий Медведев. Самият премиер го поканил на министерската длъжност, макар че на президента вече била препоръчана друга кандидатура.

Алексей Улюкаев беше задържан на 14 ноември по подозрение, че е получил подкуп в размер два милиона щатски долара в налични.

По версията на следствието парите той е договорил за това, че министерството му е дало положителна оценка, позволила на “Роснефт” да придобие държавен пакет акции в “Башнефт”.

Спрямо Улюкаев е започнато наказателно дело за получаване на подкуп в особено голям размер.

Във вторник вечерта съд в Москва определил на Улюкаев мярка за неотклонение домашен арест до средата на януари. По-късно президентът Владимир Путин го освободи от длъжността му.

Ексминистърът не признава вината си и смята, че станалото е провокация, каза неговият адвокат.

Вчера съмнения около арестуването на Улюкаев изрази бившия дългогодишен министър на финансите на Русия Алексей Кудрин.

“Разбираме, че в работата на правоохранителните органи се случват грешки, няма пълно доверие към някои (техни) стъпки”, е казал Кудрин, цитиран от Интерфакс.

“Аз знам за други чиновници, които са били арестувани, а после пускани и всички обвинения са отпадали. Имаме такава практика в Русия. Във връзка с това всички днес очакваме по-нататъшно стъпки и разяснения от Следствения комитет”, каза бившият министър, който участва в борсов форум в Ню Йорк.

“Арестът на толкова високопоставен чиновник, който отговаряше за икономическата политика, за взаимодействието с бизнеса – това е голяма трагедия, сериозно събитие, то разбира се влияе на работата на правителството – е добавил той. – Това е сериозна засечка в работата на правителството.”

Източник: Фрогнюз