Източник: ВМФ на РФ ще може да използва оборудването на „Мистрал“ за свои кораби

Руските системи за връзка, монтирани на хеликоптероносачите „Мистрал“ „Владивосток“ и „Севастопол“ ще могат да бъдат използвани на други кораби от ВМФ на РФ след демонтирането им, съобщи източник в сферата на военнотехническото сътрудничество (ВТС), предаде РИА Новости.

По-рано помощникът на президента по въпросите за военнотехническото сътрудничество Владимир Кожин заяви пред РИА Новости, че преговорите между Русия и Франция за корабите „Мистрал“ са приключили, определени са сроковете и сумата, която Париж трябва да изплати на Москва. По думите му, договорът ще бъде официално разтрогнат в най-близко време, като тогава ще бъде обявена и сумата, която Франция ще плати. По-късно френският премиер Мануел Валс заяви, че Париж ще приеме окончателно решение за съдбата на „Мистрал“-ите до края на лятото.

„Окончателната точка в този въпрос още не е поставена. Ако оформяме разтрогването на договора, то ще го (оборудването) демонтираме – то е нормално, серийно, ние ще можем да го използваме на своите кораби“, заяви източникът.

Той поясни, че решението за сроковете за изпращане на руските специалисти във Франция за демонтирането на оборудването ще зависи от крайното решение за съдбата на хеликоптероносачите.