Източна Украйна под огъня на украинската армия

Жители на източноукраинскя град Донецк съобщават, че през цялата нощ в града са отеквали залпове от  тежки оръдия, се съобщава на сайта на градския съвет.

В резултат от обстрела са разрушени жилищни сгради в два района на града. Все още няма информация за жертви и ранении.

В Кировски квартал снаряд е попаднал в жилищната част на затвор, в резултат от което е загинал един затворник, а 18 са били ранени.  Повече от сто затворници са избягали след обстрела на сградата.

Украинската армия продължава да укрепва позиците си в покрайнините на Донецк. Основните сблъсъци са в района н гр. Красний луч. Военните опитват да превземат града, за да завършат обкръжаването на Донецк, но опълченците с цената на героични усилия, успяват да удържат позициите си.

В Изюмски район в Харковска област е унищожена колона, превозваща боеприпаси за танковата бригада на армията. Четири камиона с боеприпаси са били взривени. Петият камион се оказал пълен с американски противотанкови управляеми ракети (ПТУР FGM-148 Джавелин (Javelin)). Вероятно, те са били доставени в Харков от американски военно-транспортни самолети.

Шестима души са ранени по време на обстрела на Горловка. Един от снарядите се взривил в близост до Богоявленския катедрален храм по време на литургия. Ранени са местни жители, които в този момент били излязли от бомбоубежищата, за да подишат чист въдух край храма.

В Горловка, който е подложен на обстрела на украинската армия вече няколко дни, се намира и химически концерн „Стирол“. Представителят на концерна Павел Бриков съобщи, че  попадането на снаряд в склада на завода може да предизвика катастрофално изтичане на отровни вещества, което би довело до гибел на хора не само в Украйна, но и в съседните Русия и Беларус.

„Нанясят се удари, минометни обстрели. Украинските военни използват установки за залпов огън. Бомбардировките на града и заводите продължават всеки ден и по всяко времена денонощието“, разказа Бриков.

Според него, в завода се съхранява отровното вещество мононитрохлорбензол.

„Радиусът на минималното поражение – с отчитането на поривите на вятъра, басейните на реките и акваторията на Азовско море – е най-малко 300 километра“, каза Бриков.

Попадайки в организма, мононитрохлорбензолът уврежда хемоглобина, поразява сърцето, черния дроб, костния мозък и може да предизвика смърт.

Бриков подчерта, че украинските медии премълчават за ежедневните бомбардировки и за възможните последствия от обстрела на предприятието.

По-рано командващият опълчението в ДНР Игор Стрелков предупреди, че киевските власти са си поставили за цел предизвикването на екологична катастрофа в региона, като обстрелват химическия концерн „Стирол“ в Горловка.