Изследователите имат свой човек на годината

В Деня на героите на отечеството — 9 декември, за първи път в новата история на страната Владимир Путин връчи премията „Човек на годината на Руското географско дружество (РГО)”, чийто Попечителски съвет президентът оглавява.

На тържествената церемония присъстваха видни учени, дейци на културата и изкуството, бизнесмени. В състава на журито влизаха личности като първата жена космонавт Валентина Терешкова, известният изследовател, популяризатор и тв водещ Николай Дроздов, режисьорът Емир Кустурица, бизнесменът Владимир Потанин и други.

Путин нарече трудът на учените сложен, а понякога дори свързан с много риск за живота. „Независимо от това тези хора летят, спускат се в дълбочините на океана, покоряват планини. Те правят това, защото са убедени в ползата на своето дело. И са абсолютно прави”, заяви той в приветственото си слово.

С премията бе удостоен Константин Богданов за откриването и изследването на кораба „Лефорт”, чието място и причина на потъване оставаха тайна в продължение на век и половина. Богданов е организатор и ръководител на експедицията „Лефорт”. Той е и председател на изследователския водолазен клуб и ръководител на международната експедиция за подводно разследване „Поклон пред корабите на великата победа”.

Корабът „Лефорт”, принадлежащ на Балтийския флот на руската империя, бе открит на 4 май 2013 г. на дъното на Финския залив. Трагедията, която се разиграва с него и 826-​те пътници на борда му, е записана на девето място в списъка на най-големите корабокрушения в историята на човечеството, станали в мирно време. Изследванията по неговото издирване и останки включваха десетки потапяния на дълбочина до 70 м. По-късно бе създаден виртуален музей с фота и видеоматериали.