Използването на чуждестранни военни в Украйна е противозаконно

МнВР на Русия: Плановете на Киев да привлече чуждестранни частни военни компании за охраняване на реда, нарушават всички закони на Украйна и свидетелстват за неспособността на новите власти в обезпечаването на сигурността в страната, заявиха от руското Министерство на външните работи, съобщи ИТАР-ТАСС.

«В медиите от известно време се върти информация, за намеренията на Киев да използва частни военни чуждестранни компании, с цел въдворяване на ред в страната, а с други думи – опазване на киевския режим и потискане на гражданските протести и недоволства. В частност, сред кандидатите за такава жандармеристка длъжност са регистрираната в Барбадос компания „Грейстоун Лимитид“, която е част от корпорацията «Академи». Става дума за аналог на филиал на частна армия «Блекуотър», чиито служители неведнъж са обвинявани в жестоки и систематични нарушения на правата на човека в «горещите точки» на света», гласи съобщението на руското МнВР.
От руското министерство подчертаха, че такава практика, ако бъде задействана в действителност, нарушава законодателството на Украйна, което изрично забранява участие на чуждестранни служители в работата дори на частни украински военни охранителни компании.